Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Nová stavba na Snežke

 |  14. 10. 2004
 |  Vesmír 83, 598, 2004/10

„Hodně mi pomáhá pobyt v takzvaném třetím světě, kde jsem se díval po domech vznikajících takříkajíc bez architektů, což už u nás skoro není možné. Lze tam spoustu prvků získat a naučit se. Další poznání, z něhož lze vycházet, je příroda a přírodní systémy. Když jdete po lese, potkáváte stromy jednoho druhu, ale každý je individuálně přizpůsoben danému místu, takže je originál, a všechny vytvářejí systém s danými pravidly, která jsou však zároveň prostoupena určitými nahodilostmi.“ Z rozhovoru Martina Rajniša s Petrom Wolfom pre časopis Reflex, 2004

Okrem rozsiahlych obchodných, admi-nistratívnych a kultúrnych budov sú dnes pre združenie Hoffman Rajniš architekti (H.R.A.) charakteristické malé stavby rodinných domov a výrobní. V posledných dvoch rokoch pracuje H.R.A. na vývoji vlastného systému lešeňových domov. Martin Rajniš o tom hovorí: „Také nás přitahují systémy umožňující stavět domy dočasné, které mají dřevěnou lešeňovou konstrukci a nestojí na základech: dají se bez újmy na okolním prostředí složit i rozložit.“ Prototyp takejto drevenej stavby, ktorú je možné zložiť, obývať, rozobrať a znovu bez strát zložiť na inom mieste, je skúšobne zrealizovaný ako rozšírenie rodinného domu v Prahe. Najskôr vznikla testovacia drevená pergola nad terasou (2003), potom skúšobný obytný ateliér (2003) v záhrade.

Práve prebieha verejná diskusia o prvej dočasnej verejnej stavbe – budove Novej českej poštovej stanice (2004) na Snežke. Stavba rešpektuje regulačný a zastavovací plán vypracovaný zástupcami Krkonošského národného parku (KRNAP), podľa ktorého rozloha novej budovy nemá presiahnuť 74 m2, výšku 6,2 m a základovú stopu Českej búdy, ktorú v 90. rokoch minulého storočia hygie-nici zatvorili, dnes sa rozpadáva a je určená na asanáciu. Na českej strane Snežky by mala zostať iba drevená kaplnka, meteorologická stanica a budova lanovej dráhy. Funkciu bývalej poštovej stanice a turistického prístrešia by mala prevziať nová stavba. V súčasnosti, keď nie je na Snežke povolená stavba rozsahu Českej búdy a riešenie novej stavby sa nestalo predmetom verejnej architektonickej súťaže, rozhodli sa vyzvaní architekti pre návrh dočasnej budovy. Jej vhodnosť v danom prostredí možno overovať, ladiť a ustáliť, alebo naopak stavbu za 2 milióny korún rozmontovať a preniesť inam. Nová stavba je dočasnou obslužnou budovou. Vychádza z tradície zakladania cestovateľských a vedeckých základní v extrémnych poveternostných podmienkach, ktoré boli stavané len na určitú dobu. Dočasná poštová stanica s oddychovým priestorom vo vnútri funguje skôr ako technická základňa expedície na Snežku než ako vysokohorská chata, chalupa alebo dom. Je to vlastne súčasná automatizovaná rozhľadňa. Počas priaznivých slnečných období budú drevené žalúzie vrstvenej fasády otvorené a cez sklo budovy dopadnú do interiéru slnečné lúče. Interiér poskytne výhľad do okolitej krajiny. V nepriaznivom počasí sa naopak drevené zateplené žalúzie fasády uzatvoria a stanica bude chránená kompaktnými drevenými stenami. Okrem dvoch základných pozícií prichádza do úvahy i škála clonenia interiéru. Vyhliadková terasa na pochôdznej plochej streche, točité schodisko a slnečné kolektory sú súčasťou stanice navrhnutej na spôsob energeticky úspornej pozorovateľne. Regulačný plán povoľuje vo vnútri okrem poštovej priehradky a zázemia pre jednu osobu i neveľké oddychové priestory pre návštevníkov Snežky.

Martin Rajniš projekt charakterizuje: „Právě se snažíme obhájit systém takhle udělaného domečku na Sněžce, který se k přírodní rezervaci chová tak, jak by se chovat měl – stojí na nožičkách, něžně se dotýká země jen v několika bodech, je montovaný, a když bude nutné jej odstranit, tak po něm zůstane jen několik třicetimilimetrových otvorů ve skále. V tomhle extrémním případě je naznačen způsob, jak může člověk vést pomocí domu ohleduplný dialog s přírodou.“ Hoci je poštová stanica dočasnou, recyklovateľnou budovou a mohla by sa stať pre Snežku trvalým prínosom, zástupcovia KRNAP by radi asanovali Českú búdu bez toho, aby sa nová stavba realizovala. Zabránili by tak výstavbe na vrchole Snežky. Takéto zadanie však regulačný plán KRNAP neobsahuje. Splnenie paradoxnej požiadavky nestavať nie je v moci žiadnej, ani dočasnej a recyklovateľnej stavby. Ani tej najklasickejšej krkonošskej búdy.

Obrázky

Ke stažení

RUBRIKA: Architektura

O autorovi

Monika Mitášová

Ing. arch. Monika Mitášová, Ph.D. (*1968) vystudovala architekturu na Fakultě architektury SVŠT v Bratislavě. Zabývá se dějinami teorií a současnými teoriemi architektury. Působí v Centru pro teoretická studia UK a AV ČR v Praze, přednáší na Škole architektury AVU v Praze a na FA TU v Liberci.

Doporučujeme

Tajemná „Boží země“ Punt

Tajemná „Boží země“ Punt uzamčeno

Břetislav Vachala  |  4. 12. 2017
Mnoho vzácného zboží starověkého Egypta pocházelo z tajemného Puntu, kam Egypťané pořádali časté obchodní výpravy. Odkud jejich expedice...
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...
Hranice svobody

Hranice svobody uzamčeno

Stefan Segi  |  4. 12. 2017
Podle listiny základních práv a svobod, která je integrovaná i v Ústavě ČR, jsou „svoboda projevu a právo na informace zaručeny“ a „cenzura je...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné