Vyplatí se brát si příklad z Řeků
| 8. 9. 2003 | Vesmír 82, 491, 2003/9
Vědci z Athénské univerzity a z harvardské Školy veřejného zdravotnictví vyšetřili stravovací návyky 22 000 Řeků a sledovali jejich zdravotní stav i úmrtnost po další čtyři roky.
Lidé, kteří jedli potravu typickou pro středomořskou kuchyni (zeleninu, ovoce, olivový olej, obiloviny a ryby), žijí déle a zdravěji. Méně trpí srdečními chorobami a rakovinou. Nejde však pouze o vliv některé ze součástí této potravy, ale o dietu jako celek. Pro příště tedy volme jako hlavní jídlo zeleninu s olivovým olejem.
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [365,78 kB]
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Ivo Budil
Mgr. Ivo Budil (*1933-2007) vystudoval žurnalistiku na filozoficko-historické fakultě UK, v letech 1955–1974 pracoval v čs. rozhlasu, od roku 1980 do roku 1990 pracoval v redakci Vesmíru. V roce 1990 se vrátil do Čs. rozhlasu, kde připravoval zejména pořad Meteor, později pracoval v radiu Leonardo. Zemřel 24.10.2007
Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem 
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná 
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak 
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...