Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Flavonoidy a ochrana proti ultrafialovému záření

 |  3. 7. 2003
 |  Vesmír 82, 417, 2003/7

Flavonoidy v ovoci a v potravinách, které se z něj vyrábějí (např. v červeném víně nebo v pomerančové šťávě), jsou výbornými antioxidanty. Mohou se uplatnit v prevenci onemocnění srdce nebo rakoviny.

V přírodě tyto látky pomáhají rostlinám, aby se chránily před škodlivou ultrafialovou složkou slunečního záření. Italští vědci z Consiglio Nazionale delle Ricerche (obdoba naší Akademie věd) a z Univerzity ve Florencii studovali fluorescenční mikroskopií a mnohokanálovou spektrální analýzou výslunné i stinné listy z Phillyrea latifolia. Tato dřevina roste v dunách na pobřeží jižního Toskánska. Na příčných řezech zjistili, že k vzniku fluorescence přispívá u výslunných listů více žlutočervená spektrální oblast okolo 580 nm (typická pro flavonoidy) a méně modrá oblast s maximem okolo 470 nm (typická pro jiné než flavonoidní látky). U stinných listů je to obráceně. Tyto rozdíly lze přičíst obsahu glykosidů flavonoidů a kyseliny kávové.

Podíl těchto látek v jednotlivých vrstvách buněk listového pletiva zjišťovali italští badatelé epifluorescenční mikroskopií s počítačovým vyhodnocením. Ve výslunných listech se flavonoidy vyskytly zejména v pokožce a palisádovém mezofylu. Mezofyl pak zachycuje zejména UV-A záření, které by jinak vyvolalo tvorbu reaktivních druhů kyslíku, škodících buněčnému metabolizmu. V pletivech se vytvořily zejména sloučeniny brzdící vznik volných radikálů, jako jsou flavonoly a dihydroxyflavony. Podobné antioxidační funkce jako v listech mají ovšem flavonoidy i v metabolizmu lidských buněk. (Photochemistry and Photobiology 76, 350, 2002/3)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...