Aktuální číslo:

2023/11

Téma měsíce:

Zapomínání

Obálka čísla

Tak přece jenom špenát!

 |  5. 10. 2002
 |  Vesmír 81, 597, 2002/10

Špenát, populární nejen díky Pepkovi námořníkovi, nesprávným informacím o vysokém obsahu železa a objevování biochemických procesů fotosyntézy, se možná vrátí jako oblíbené téma do medicíny i zdravé výživy. Vědci z Oak Ridge National Laboratory na Univerzitě v Tennessee a Na Univerzitě Jižní Kalifornie v Los Angeles se pokoušejí použít reakční centra fotosystému 1 izolovaná z rostlin k léčení očních nemocí. Týká se to zejména stařecké degenerace žluté skvrny na sítnici (retinitis pigmentosa), což je dědičně podmíněná choroba vedoucí ke slepotě.

I když je při těchto nemocích poškozena sítnice, zůstává zachováno nervové spojení oka s mozkem a elektrická stimulace sítnice vyvolává reakce podobné těm, které byly vzbuzeny světlem. Izolované reakční centrum fotosystému 1 přijímá fotony a vzbuzuje tak elektrický potenciál asi 1 V. Cílem výzkumu je prokázat, zda takto vyvolaná napětí mohou být přenesena nervy do mozku a zda je mozek schopen obrazy vyvolané elektrickou stimulací intepretovat. Potom se vědci pokusí vnést vyčištěný fotosystém 1 z rostlinných buněk do buněk sítnice a budou implantáty testovat u živočichů. V dosavadních pokusech úspěšně zapojili fotosystém 1 do lipozomů, v nichž by se mohl přenos do sítnice uskutečnit.

V jiném, méně náročném výzkumu uspěl v boji proti degenerativním nemocím lutein, karotenoid přítomný ve většině zelenin a v ovoci. Potravinářské firmy (např. portugalská Kemin Foods nebo švýcarská Roche Vitamins) ho vyrábějí v krystalické formě (jeho čistota je 80 %), která je použitelná jako doplněk potravinářských produktů. Produkty jiných firem dodávají estery luteinu, které však lidské tělo musí za pomoci enzymů a tuku předem metabolicky zpracovat. Lutein je pravděpodobně pro zdraví očí účinnější než známý beta-karoten. Spolu s vitaminem E snižují karotenoidy v potravě riziko onemocnění sítnice a šedého zákalu. (Biophotonics International, prosinec 2001, s. 10, Food Engineering & Ingredients, únor 2002, s. 43)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Toto jsme my

Toto jsme my

Ondřej Vrtiška  |  30. 10. 2023
Z kolika buněk je tvořeno lidské tělo? A jaký je podíl jednotlivých buněčných typů? Odpovědět na tyto otázky není z řady důvodů snadné a jakákoli...
Jak si  pamatovat  10 000 fotek

Jak si pamatovat 10 000 fotek uzamčeno

Filip Děchtěrenko  |  30. 10. 2023
Ke schopnosti rozlišit pravdu od lži potřebujeme dobře fungující paměť. Podněty z okolního světa do ní ukládáme pro okamžité nebo pozdější...
Proč je  špatná paměť  dobrá

Proč je špatná paměť dobrá

Radkin Honzák  |  30. 10. 2023
Nedávno mi kamarádka poslala článek, v němž jakási profesorka s nádherným křestním jménem Lorraine (příjmení jsem zapomněl) vysvětluje zhoršené...