Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Tak přece jenom špenát!

 |  5. 10. 2002
 |  Vesmír 81, 597, 2002/10

Špenát, populární nejen díky Pepkovi námořníkovi, nesprávným informacím o vysokém obsahu železa a objevování biochemických procesů fotosyntézy, se možná vrátí jako oblíbené téma do medicíny i zdravé výživy. Vědci z Oak Ridge National Laboratory na Univerzitě v Tennessee a Na Univerzitě Jižní Kalifornie v Los Angeles se pokoušejí použít reakční centra fotosystému 1 izolovaná z rostlin k léčení očních nemocí. Týká se to zejména stařecké degenerace žluté skvrny na sítnici (retinitis pigmentosa), což je dědičně podmíněná choroba vedoucí ke slepotě.

I když je při těchto nemocích poškozena sítnice, zůstává zachováno nervové spojení oka s mozkem a elektrická stimulace sítnice vyvolává reakce podobné těm, které byly vzbuzeny světlem. Izolované reakční centrum fotosystému 1 přijímá fotony a vzbuzuje tak elektrický potenciál asi 1 V. Cílem výzkumu je prokázat, zda takto vyvolaná napětí mohou být přenesena nervy do mozku a zda je mozek schopen obrazy vyvolané elektrickou stimulací intepretovat. Potom se vědci pokusí vnést vyčištěný fotosystém 1 z rostlinných buněk do buněk sítnice a budou implantáty testovat u živočichů. V dosavadních pokusech úspěšně zapojili fotosystém 1 do lipozomů, v nichž by se mohl přenos do sítnice uskutečnit.

V jiném, méně náročném výzkumu uspěl v boji proti degenerativním nemocím lutein, karotenoid přítomný ve většině zelenin a v ovoci. Potravinářské firmy (např. portugalská Kemin Foods nebo švýcarská Roche Vitamins) ho vyrábějí v krystalické formě (jeho čistota je 80 %), která je použitelná jako doplněk potravinářských produktů. Produkty jiných firem dodávají estery luteinu, které však lidské tělo musí za pomoci enzymů a tuku předem metabolicky zpracovat. Lutein je pravděpodobně pro zdraví očí účinnější než známý beta-karoten. Spolu s vitaminem E snižují karotenoidy v potravě riziko onemocnění sítnice a šedého zákalu. (Biophotonics International, prosinec 2001, s. 10, Food Engineering & Ingredients, únor 2002, s. 43)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...
Paradoxní příběh paradoxu obezity

Paradoxní příběh paradoxu obezity uzamčeno

Petr Sucharda  |  7. 7. 2025
Obezita představuje jednu z nejzávažnějších civilizačních chorob, jejíž důsledky zasahují do téměř všech oblastí lidského zdraví. Její definice...