Vesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná škola

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Je víno zdravé? Resveratrol ano

(ad Vesmír 80, 372, 2001/7)
 |  5. 9. 2001
 |  Vesmír 80, 484, 2001/9

Článek Jiřího Pazourka a Josefa Havla jsme si se zájmem přečetli a rádi bychom poopravili některá tvrzení. Resveratrol, jehož vzorec je mimochodem přehozen se vzorcem diethylstilbesterolu (což je syntetický estrogen, ne enzym), je v České republice systematicky sledován již několik let minimálně na třech pracovištích (vysokoškolských i akademických), komerční nepočítaje, což kopíruje do jisté míry celosvětové trendy. Výzkum je předmětem grantových projektů a pokrývá kromě základního výzkumu do jisté míry i výzkum vlivu technologie zpracování hroznů révy vinné na obsah resveratrolu. Resveratrol byl připraven i synteticky a byl vypočten energetický rozdíl mezi E- a Z-izomerem, který je velice nízký (14,5 kJ.mol-­1), což vysvětluje snadný přechod E­izomeru na Z-izomer. Systematická studie obsahu resveratrolu v moravských červených vínech byla publikována v Chemických listech 94, 973, 2000. Byl sledován ročník 1999, který patří k nejlepším v poslední době, a bylo zjištěno, že nejvyšší obsahy resveratrolu vykazují vína označovaná jako jakostní z velkopavlovické oblasti (celková tabulka obsahů resveratrolu v moravských červených vínech je k dispozici u autorů příspěvku). Je pravda, že uvádění obsahu resveratrolu na etiketách se ještě nevžilo nebo není vyžadováno zákonem, na druhé straně uvádění či neuvádění obsahů resveratrolu je velmi pravděpodobně dáno také obchodní politikou výrobců a dále tím, že vyšší obsah resveratrolu automaticky neznamená kvalitnější druhy vína. Je nutno vzít v úvahu, že protektivní účinky vína budou zřejmě souhrou, resp. synergickým působením většího počtu fenolických látek ve víně. Určitou roli v uvádění obsahu resveratrolu na etiketách bude hrát patrně i cena analýz, zejména u malých producentů.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorech

Jan Tříska

Naděžda Vrchotová

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...