E. coli z masa" /> Jak kontrolovat odstraňování E. coli z masa - Časopis Vesmír

Aktuální číslo:

2020/7

Téma měsíce:

Klimatické změny

Jak kontrolovat odstraňování E. coli z masa

 |  5. 8. 2001
 |  Vesmír 80, 426, 2001/8

Na opracovaných hovězích půlkách se patogenní typ Escherichia coli označovaný O157:H7 vyskytuje jen zřídka. Jestliže se ale při čištění nebo tepelné úpravě masa nezahubí, může u člověka vyvolat smrtelné onemocnění. Proto se hovězí půlky ošetřují různými způsoby, například se ponořují do antimikrobiálních roztoků. Účinnost těchto procedur se průběžně kontroluje mikrobiologickými testy, které trvají 24 až 48 hodin. G. R. Siragusa z Výzkumného centra Amerického ministerstva zemědělství vypracoval rychlejší způsob testování účinnosti ošetření masa. Využil k tomu Escherichium coli O157:H7 geneticky modifikované – vpravil do něj gen vyvolávající bioluminiscenci. Modifikovanou bakterii nanesl (v kaši z exkrementů skotu) na povrch masa a k dekontamianci vzorku použil zmíněnou metodu. CCD-kamerou pak mohl podle intenzity luminiscence vyhodnotit účinnost metody. Dva snímky hodnotící luminiscenci za slabého osvětlení i v úplné tmě trvají (včetně vyhodnocení počítačem) asi 5 minut. Tímto způsobem se už prokázalo, že určitá standardní metoda dekontaminačního ponořování zanechala až 70 % infekčních bakterií na libovém mase a jen 10 % na tučných tkáních. (Biophotonics International, březen 2001; e-mail badatele: siragusa@saa.ars.usda.gov)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Na staré zkušenosti nezapomínejme

Na staré zkušenosti nezapomínejme

Eva Bobůrková  |  13. 7. 2020
Vladimír Vonka je uznávaný virolog v Česku i ve světě. Ač brzy oslaví devadesáté narozeniny, stále se věnuje vědě, konkrétně vývoji...
Komu se nelení…

Komu se nelení…

Petr Pokorný  |  13. 7. 2020
Jsou-li nějaké změny příliš pomalé, lidé je v subjektivním čase svých životů skoro nevnímají. Stačí se ale podívat na staré krajinomalby či...
Ozonový alarmismus a ozonová skepse

Ozonový alarmismus a ozonová skepse

Petr Slavíček  |  13. 7. 2020
Klimatické změny, role člověka, možná řešení a ekonomické důsledky se stávají středobodem současné veřejné diskuse. Nemáme přitom dostatek...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné