Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak kontrolovat odstraňování E. coli z masa

 |  5. 8. 2001
 |  Vesmír 80, 426, 2001/8

Na opracovaných hovězích půlkách se patogenní typ Escherichia coli označovaný O157:H7 vyskytuje jen zřídka. Jestliže se ale při čištění nebo tepelné úpravě masa nezahubí, může u člověka vyvolat smrtelné onemocnění. Proto se hovězí půlky ošetřují různými způsoby, například se ponořují do antimikrobiálních roztoků. Účinnost těchto procedur se průběžně kontroluje mikrobiologickými testy, které trvají 24 až 48 hodin. G. R. Siragusa z Výzkumného centra Amerického ministerstva zemědělství vypracoval rychlejší způsob testování účinnosti ošetření masa. Využil k tomu Escherichium coli O157:H7 geneticky modifikované – vpravil do něj gen vyvolávající bioluminiscenci. Modifikovanou bakterii nanesl (v kaši z exkrementů skotu) na povrch masa a k dekontamianci vzorku použil zmíněnou metodu. CCD-kamerou pak mohl podle intenzity luminiscence vyhodnotit účinnost metody. Dva snímky hodnotící luminiscenci za slabého osvětlení i v úplné tmě trvají (včetně vyhodnocení počítačem) asi 5 minut. Tímto způsobem se už prokázalo, že určitá standardní metoda dekontaminačního ponořování zanechala až 70 % infekčních bakterií na libovém mase a jen 10 % na tučných tkáních. (Biophotonics International, březen 2001; e-mail badatele: siragusa@saa.ars.usda.gov)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...