Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/10

Téma měsíce:

Konzervace

Obálka čísla

Jak kontrolovat odstraňování E. coli z masa

 |  5. 8. 2001
 |  Vesmír 80, 426, 2001/8

Na opracovaných hovězích půlkách se patogenní typ Escherichia coli označovaný O157:H7 vyskytuje jen zřídka. Jestliže se ale při čištění nebo tepelné úpravě masa nezahubí, může u člověka vyvolat smrtelné onemocnění. Proto se hovězí půlky ošetřují různými způsoby, například se ponořují do antimikrobiálních roztoků. Účinnost těchto procedur se průběžně kontroluje mikrobiologickými testy, které trvají 24 až 48 hodin. G. R. Siragusa z Výzkumného centra Amerického ministerstva zemědělství vypracoval rychlejší způsob testování účinnosti ošetření masa. Využil k tomu Escherichium coli O157:H7 geneticky modifikované – vpravil do něj gen vyvolávající bioluminiscenci. Modifikovanou bakterii nanesl (v kaši z exkrementů skotu) na povrch masa a k dekontamianci vzorku použil zmíněnou metodu. CCD-kamerou pak mohl podle intenzity luminiscence vyhodnotit účinnost metody. Dva snímky hodnotící luminiscenci za slabého osvětlení i v úplné tmě trvají (včetně vyhodnocení počítačem) asi 5 minut. Tímto způsobem se už prokázalo, že určitá standardní metoda dekontaminačního ponořování zanechala až 70 % infekčních bakterií na libovém mase a jen 10 % na tučných tkáních. (Biophotonics International, březen 2001; e-mail badatele: siragusa@saa.ars.usda.gov)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Michal Anděl  |  30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl  |  30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame uzamčeno

Anna Imbert Štulc  |  30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...