Aktuální číslo:

2018/12

Téma měsíce:

Jednotky SI

Jablka pěstovaná přírodními metodami jsou chutnější

 |  5. 7. 2001
 |  Vesmír 80, 416, 2001/7

John Reganold a jeho kolegové z Washingtonské státní univerzity pěstovali šest let na třech pokusných políčkách jablka zlatý delicius. Na jednom políčku používali běžný postup, na druhém „ekologický“ (přírodní) a na třetím zvolili metodu, při níž se kombinuje obojí (Nature 410, 926–930, 2001). Potom sledovali ekonomické výsledky, vliv na životní prostředí a kvalitu ovoce.

Pozoruhodné bylo zejména srovnání kvality. Jablka vypěstovaná přírodními postupy měla nejvyšší poměr obsahu cukrů vůči kyselosti. Plody byly také pevnější nebo stejně pevné jako ostatní, což se u jablek považuje za spotřebitelsky pozitivní vlastnost.

Výsledky měření potvrdili i neškolení ochutnávači. Ti označili plody z přírodně obhospodařovaných ploch za sladší a méně trpké, pevnost ovoce je ale nezaujala. Vzorky nerozlišovali ani podle textury či celkové přijatelnosti.

Přírodní hospodaření rovněž vykazovalo větší zisk a rychlejší návratnost investic – ovšem jen díky vyšší ceně tohoto zboží. Zákazníci totiž za potraviny pěstované bez chemických přísad platí více než za běžné zboží. Světová spotřeba potravin pěstovaných bez chemických přísad přesto během 90. let rostla o 20 % ročně.

Konstatování, že takový přírodní sad vykazoval nejlepší vliv na životní prostředí, zní možná trochu banálně. Ve skutečnosti bývá například energetická bilance přírodního zemědělství předmětem diskusí. Podrobná inventarizace všech vstupů a výstupů ale potvrdila vyšší energetickou efektivnost ve srovnání s metodou běžnou i kombinovanou. Lepší byla rovněž kvalita půdy, měřená jako index složený z různých fyzikálních, chemických a biologických vlastností, a také potenciální znečištění odvozené z množství používaných syntetických látek.

Úroda byla na všech třech pokusných políčkách srovnatelná, stejně jako růst stromů, míra poškození plodů, napadení škůdci či chorobami a obsah minerálů v ovoci.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vojtěch Kotecký

Mgr. Vojtěch Kotecký (*1974) vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Pracuje jako programový ředitel Hnutí Duha, kde se zabývá českou environmentální politikou. (e-mail: vojtech.kotecky@hnutiduha.cz)

Doporučujeme

Tanec mezi pravděpodobnostmi

Tanec mezi pravděpodobnostmi

Ondřej Vrtiška  |  3. 12. 2018
Forenzní genetička Halina Šimková donedávna v Kriminalistickém ústavu Praha analyzovala DNA a pomáhala odhalovat vrahy, násilníky a zloděje. To ji...
Sedm základních kamenů

Sedm základních kamenů

Ivan Boháček  |  3. 12. 2018
Začalo to metrem. Ve dnech, kdy jde toto číslo Vesmíru do tiskárny, probíhá ve Versailles 26. konference pro váhy a míry (CGPM, Conférence...
Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

O resveratrolu jsme léta slýchali ve spojitosti s příznivými účinky pití červeného vína či s tzv. francouzským paradoxem. Pak se objevily zprávy,...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné