Změny v čokoholikově mozku
| 5. 12. 2001 | Vesmír 80, 713, 2001/12
Čokoláda je pochutinou, na kterou vzniká návyk ze všech potravin nejčastěji. Co se při tom děje v mozku, zkoumá tým neurovědců z Chicaga. Pokusným osobám dávají sníst tolik čokolády, kolik chtějí, až do chvíle, kdy už jí jedí takové množství, že ji přestanou chtít. S využitím pozitronové emisní tomografie sledují vědci biochemické změny v různých částech mozku, a to jak při návykovém požívání velkých kvant čokolády, tak při ztrátě chuti. Zjistilo se, že v některých oblastech mozku probíhají změny biochemie při vzrůstajícím pojídání, v jiných oblastech při ztrátě chuti. Tentýž chuťový podnět má tedy v mozku rozdílné účinky, když po něm čokoholik baží, anebo když už má k němu nechuť. (Science 293, 2201, 2001)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [351,87 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Vratislav Schreiber
Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.
Doporučujeme
Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?
Jiří Hrubý | 8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty
Ladislav Varadzin, Petr Pokorný | 2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov
Vojtěch Novotný | 2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...