Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Změny v čokoholikově mozku

 |  5. 12. 2001
 |  Vesmír 80, 713, 2001/12

Čokoláda je pochutinou, na kterou vzniká návyk ze všech potravin nejčastěji. Co se při tom děje v mozku, zkoumá tým neurovědců z Chicaga. Pokusným osobám dávají sníst tolik čokolády, kolik chtějí, až do chvíle, kdy už jí jedí takové množství, že ji přestanou chtít. S využitím pozitronové emisní tomografie sledují vědci biochemické změny v různých částech mozku, a to jak při návykovém požívání velkých kvant čokolády, tak při ztrátě chuti. Zjistilo se, že v některých oblastech mozku probíhají změny biochemie při vzrůstajícím pojídání, v jiných oblastech při ztrátě chuti. Tentýž chuťový podnět má tedy v mozku rozdílné účinky, když po něm čokoholik baží, anebo když už má k němu nechuť. (Science 293, 2201, 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...