Změny v čokoholikově mozku
| 5. 12. 2001 | Vesmír 80, 713, 2001/12
Čokoláda je pochutinou, na kterou vzniká návyk ze všech potravin nejčastěji. Co se při tom děje v mozku, zkoumá tým neurovědců z Chicaga. Pokusným osobám dávají sníst tolik čokolády, kolik chtějí, až do chvíle, kdy už jí jedí takové množství, že ji přestanou chtít. S využitím pozitronové emisní tomografie sledují vědci biochemické změny v různých částech mozku, a to jak při návykovém požívání velkých kvant čokolády, tak při ztrátě chuti. Zjistilo se, že v některých oblastech mozku probíhají změny biochemie při vzrůstajícím pojídání, v jiných oblastech při ztrátě chuti. Tentýž chuťový podnět má tedy v mozku rozdílné účinky, když po něm čokoholik baží, anebo když už má k němu nechuť. (Science 293, 2201, 2001)
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [351,87 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Vratislav Schreiber
Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.
Doporučujeme
Hvězdy, které se červenají
Soňa Ehlerová | 2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života
Jan Turek | 2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat 
Jaroslav Petr | 2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.