Proteinový koncentrát z řepky olejky
| 5. 12. 2001Kanadská firma Burcon NutraScience vyvinula a patentovala postup, jímž lze ze všech kultivarů řepky olejky i z jiných olejnatých semen vyrábět bílkovinný koncentrát. Technologie šetří životní prostředí, protože kromě rozmělněných semen používá jen kuchyňskou sůl a vodu. Vyrobené bílkovinné micely mají lepší výživnou hodnotu než vaječný bílek. Buď se používají v mokrém stavu, nebo se suší na krémově zbarvený prášek, který obsahuje nejméně 90 % proteinu a méně než 0,1 % tuku. Výrobek nazývaný Puratein je senzorově neutrální a může nahradit bílek, popř. mléčné nebo sójové bílkoviny v dietetických potravinách. Jeho želující, pěnicí i emulzifikační vlastnosti a také schopnost vázat vodu i tuk ho předurčují pro výrobu pečiva, masných výrobků, majonéz a salátových dresinků. Předpokládá se, že pro potravinářské účely bude schválen v roce 2002. Společnost již hledá v Evropě i v Kanadě místa, která by byla vhodná pro výstavbu továrny. Co třeba u nás? (Food Engineering & Ingredients 26, 42, 2001/4)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [428,23 kB]