Aktuální číslo:

2020/4

Téma měsíce:

Jazyk

Proteinový koncentrát z řepky olejky

 |  5. 12. 2001
 |  Vesmír 80, 666, 2001/12

Kanadská firma Burcon NutraScience vyvinula a patentovala postup, jímž lze ze všech kultivarů řepky olejky i z jiných olejnatých semen vyrábět bílkovinný koncentrát. Technologie šetří životní prostředí, protože kromě rozmělněných semen používá jen kuchyňskou sůl a vodu. Vyrobené bílkovinné micely mají lepší výživnou hodnotu než vaječný bílek. Buď se používají v mokrém stavu, nebo se suší na krémově zbarvený prášek, který obsahuje nejméně 90 % proteinu a méně než 0,1 % tuku. Výrobek nazývaný Puratein je senzorově neutrální a může nahradit bílek, popř. mléčné nebo sójové bílkoviny v dietetických potravinách. Jeho želující, pěnicí i emulzifikační vlastnosti a také schopnost vázat vodu i tuk ho předurčují pro výrobu pečiva, masných výrobků, majonéz a salátových dresinků. Předpokládá se, že pro potravinářské účely bude schválen v roce 2002. Společnost již hledá v Evropě i v Kanadě místa, která by byla vhodná pro výstavbu továrny. Co třeba u nás? (Food Engineering & Ingredients 26, 42, 2001/4)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Ovlivňují léky na vysoký tlak náchylnost k infekci koronavirem?

Ovlivňují léky na vysoký tlak náchylnost k infekci koronavirem?

Stanislav Rádl  |  9. 4. 2020
Vzhledem k vysoké infekčnosti koronaviru SARS-CoV-2 je zajímavý jeho způsob proniknutí do buňky s využitím enzymu ACE-2, který je součástí systému...
Bitva o život začíná

Bitva o život začíná

Marek Janáč  |  6. 4. 2020
Bylo mu 32 let, když opouštěl republiku s vizí dvouleté stáže za velikou louží. Dnes je Karel Pacák celosvětově nejcitovanějším vědcem ve svém...
Záhada „zmenšujícího se“ protonu

Záhada „zmenšujícího se“ protonu uzamčeno

Petr Slavíček  |  6. 4. 2020
Rozměr protonu patřil až do roku 2010 k údajům, o kterých se příliš nepochybovalo. Shodovaly se na něm různé experimenty, všechny vedly k poloměru...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné