Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Proteinový koncentrát z řepky olejky

 |  5. 12. 2001
 |  Vesmír 80, 666, 2001/12

Kanadská firma Burcon NutraScience vyvinula a patentovala postup, jímž lze ze všech kultivarů řepky olejky i z jiných olejnatých semen vyrábět bílkovinný koncentrát. Technologie šetří životní prostředí, protože kromě rozmělněných semen používá jen kuchyňskou sůl a vodu. Vyrobené bílkovinné micely mají lepší výživnou hodnotu než vaječný bílek. Buď se používají v mokrém stavu, nebo se suší na krémově zbarvený prášek, který obsahuje nejméně 90 % proteinu a méně než 0,1 % tuku. Výrobek nazývaný Puratein je senzorově neutrální a může nahradit bílek, popř. mléčné nebo sójové bílkoviny v dietetických potravinách. Jeho želující, pěnicí i emulzifikační vlastnosti a také schopnost vázat vodu i tuk ho předurčují pro výrobu pečiva, masných výrobků, majonéz a salátových dresinků. Předpokládá se, že pro potravinářské účely bude schválen v roce 2002. Společnost již hledá v Evropě i v Kanadě místa, která by byla vhodná pro výstavbu továrny. Co třeba u nás? (Food Engineering & Ingredients 26, 42, 2001/4)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné