Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Antonín Strnad (1746-1799)

 |  5. 9. 2000
 |  Vesmír 79, 537, 2000/9

Loni jsme v Náchodě vzpomenuli 200. výročí úmrtí našeho rodáka, významného českého astronoma, meteorologa a matematika Antonína Strnada, který se zde narodil r. 1746 a zemřel v Sazené (okres Kladno) r. 1799.

Po studiích na jezuitské koleji v Hradci Králové absolvoval Karlovu univerzitu, kde později působil jako profesor matematiky, fyzikální geografie a praktické astronomie. Na téže univerzitě byl také zvolen děkanem, a posléze i rektorem. Krom toho se stal v pořadí již třetím ředitelem Pražské hvězdárny. Velmi cenná jsou jeho meteorologická pozorování, byl však i zasvěceným popularizátorem nových vědních poznatků. Zasloužil se o obnovu pražského staroměstského orloje, vynaložil nemalé úsilí, aby získal odborné pomůcky, cenné knihy a prameny k vybavení svého pracoviště.

Především si vážíme jeho spoluúčasti při založení naší první vědecké společnosti - Královské společnosti nauk, kde působil od samých začátků soukromé společnosti (1774) jako aktivní člen, později sekretář a ředitel. Patřil k těm, kteří stáli u zrodu našeho národního i evropského osvícenství.

Osobnosti českého vědce byla věnována odborná přednáška Aleny Šolcové, vydaná tiskem péčí Okresního muzea v Náchodě, a 4. prosince 1999 byla A. Strnadovi na budově muzea v Náchodě odhalena pamětní deska.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biografie
RUBRIKA: Ve zkratce

O autorovi

Věra Vlčková

 

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...