Strava s vlákninou a střevní nádory
| 5. 7. 2000Ve dvou studiích, zahrnujících celkem 3500 osob starších 35 let, se neprojevil vliv stravy s vysokým obsahem vlákniny na výskyt kolorektálních adenomů (nádorů sliznice tlustého střeva). Z nezhoubného adenomu se ale může vyvinout zhoubný kolorektální karcinom. Přesto z uvedené studie nelze vyvodit jednoznačný závěr, že zvýšený obsah vlákniny je pro výskyt kolorektálních zhoubných nádorů bezvýznamný. Střední doba pozorování 3-4 roky je krátká, studie napříkald nemohla zachytit, kdyby se růst adenomů zpomalil (a tím se zamezilo i jeho případné proměně v karcinom). V žádném případě však studie nezpochybnily užitečnost zvýšeného obsahu dietní vlákniny pro snížení rizika chronických chorob a celkové úmrtnosti. (N. Engl. J. Med. 342, 1149 a 1156, 2000)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [84,71 kB]