Kvíz – prověřte své znalosti o GMO
(Vesmír 79, 517, 2000/9)
| 5. 12. 2000
| Vesmír 79, 664, 2000/12
Dovolil bych si upozornit na jednu nepřesnost v kvízu. V odpovědi na otázku č. 2 se píše, že enzym používaný k výrobě sýra se dnes vyrábí s využitím geneticky modifikovanych bakterií a je totožný s enzymem dříve získávaným ze žaludků telat. Řada sloučenin, které se získávaly extrakcí z živé hmoty, je dnes vyráběna geneticky modifikovanými bakteriemi. Jestliže se nějaká chemická sloučenina získá pomocí GMO, a poté se použije při výrobě potravin, neznamená to, že vzniknou geneticky modifikované potraviny.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [393,43 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Dopisy čtenářů
Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...