Kvíz – prověřte své znalosti o GMO
(Vesmír 79, 517, 2000/9)
| 5. 12. 2000
| Vesmír 79, 664, 2000/12
Dovolil bych si upozornit na jednu nepřesnost v kvízu. V odpovědi na otázku č. 2 se píše, že enzym používaný k výrobě sýra se dnes vyrábí s využitím geneticky modifikovanych bakterií a je totožný s enzymem dříve získávaným ze žaludků telat. Řada sloučenin, které se získávaly extrakcí z živé hmoty, je dnes vyráběna geneticky modifikovanými bakteriemi. Jestliže se nějaká chemická sloučenina získá pomocí GMO, a poté se použije při výrobě potravin, neznamená to, že vzniknou geneticky modifikované potraviny.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [393,43 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Dopisy čtenářů
Doporučujeme
O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu
Michal Anděl | 30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta
Aleš Rajchl | 30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame
Anna Imbert Štulc | 30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...