Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Knihovník budoucnosti – úředník, nebo autor?

(Andrew Hardie, Vesmír 79, 614, 2000/11)
 |  5. 12. 2000
 |  Vesmír 79, 664, 2000/12

Diskuse o budoucnosti knihoven a knihovníků v souvislosti s nástupem nových informačních technologií se ve světě i u nás vede již dlouho. Považujeme za významný počin, že se i Vesmír do této debaty zapojil.

Jako představitelé jedné z největších vědeckých knihoven v České republice – Knihovny Akademie věd ČR – můžeme prohlásit, že s většinou tvrzení v tomto článku plně souhlasíme. Domníváme se, že knihovny a knihovníci musí nabízet nové služby na mnohem vyšší intelektuální úrovni než dosud. Proto také v posledních letech naše knihovna prošla zásadní přestavbou, která nespočívala jen ve stavebních úpravách a restauraci nádherných historicky cenných prostor. Cílem bylo zajistit čtenářům přístup k moderním informačním technologiím za podpory kompetentních informačních pracovníků, v něž se bývalí knihovníci transformují.

Plně nemůžeme souhlasit s tvrzením, že papír – tedy kniha – jako nosič informace zcela zanikne. Může to platit o nových vědeckých a technických publikacích. Jak ukazuje světová zkušenost, nástup ryze elektronických publikací z oblasti fikce (šířených např. po webu) je přinejmenším velmi rozpačitý. Také se nedá očekávat, že bude reálné převést nesmírné množství historicky vzniklých publikací beze zbytku do elektronické formy. Bylo by to navíc i neekonomické.

Bude však nutné (a v tom s Andrewem Hardiem plně souhlasíme) vytvářet „informační metadata“ v elektronické formě přístupné na webu, a to nejen o současné produkci, ale také o té části nynějších fondů na klasickém nosiči, která je žádána, aby mohla být v celosvětovém informačním prostoru zpřístupněna. To by měla být podstatná, i když ne výlučná náplň práce nových knihovníků.

Můžeme se pochlubit tím, že v rámci grantu MŠM ČR LB98250, který Knihovna AV ČR řešila v letech 1998–2000, jsme taková metadata začali vytvářet pro elektronické informační zdroje vznikající v ústavech Akademie věd ČR.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Počítače, internet

O autorech

Ivana Kadlecová

Antonín Vítek

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...