Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Anglický historik napravuje křivdu na Purkyňovi

 |  5. 1. 2000
 |  Vesmír 79, 23, 2000/1

Henry Harris napsal knihu The Birth of the Cell (Yale University Press) o historii objevu, že živé organizmy jsou tvořeny buňkami. Vyvrací běžně tradované názory, že objeviteli jsou Matthias Schleiden, Theodor Schwann a Rudolf Virchow.

Podnět k objevu dali již dva Francouzi: Henri Milne-Edwards, který napsal, že tkáně živočichů jsou podobně jako tkáně rostin tvořeny „korpuskuly“, a René-Joachim-Henri Dutrochet, který na základě studií z r. 1820 tvrdil, že buňka je základní jednotkou metabolizmu. V souhlasu s tím François-Vincent Raspail r. 1843 napsal, že buňka je laboratoř, ve které se všechny tkáně organizují a rostou.

Největší zásluhu na buněčné teorii však Harris připisuje Janu Evangelistu Purkyňovi (doporučuje psát ho česky a kritizuje „německou“ transkripci Purkinje), který byl přesvědčen, že buňka je základní stavební jednotkou živých tkání. Podobně jasně se vyjádřil Gabriel Gustav Valentin. T. Schwann se stal známým domněnkou, že buňky se koncentrují kolem volných jader. (Později se ukázalo, že jde o omyl.)

Virchowova proslulá Cellularpathologie není podle Harrise ničím jiným, než opakováním názorů a teorií polského vědce Roberta Remaka. Harris prohlašuje, že mu jde o nastolení spravedlnosti. Purkyně a Remak byli objevitelé, ale „jejich hlasy utonuly v publicitě, kterou spustili kolonizátoři Schwann a Virchow“.

Příčinu chybného připisování zásluh kolonizátorům vidí Harris v předsudcích. Skutečnost, že Dutrochet byl Francouz, Purkyně Čech, Valentin Žid a Raspail republikán, měla větší vliv než zásluhy těchto mužů o vědecký pokrok. (Podle: Edwin Colyer, New Scientist č. 2179, 27. 3. 1999)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Historie vědy

O autorovi

Oldřich Vinař

Doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc., (*1925–2018) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Vedl psychofarmakologické oddělení Výzkumného ústavu psychiatrického, později se zabýval klinickou psychofarmakologií ve společné laboratoři AV ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nyní pracuje ve své samostatné psychiatrické ambulanci v Praze 8.

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...