Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč je perla Namibie velká

 |  5. 8. 1999
 |  Vesmír 78, 477, 1999/8

Vysvětlení neobvyklých rozměrů je zřejmě ve způsobu výživy. Jako mnohé jiné sirné bakterie získává perla Namibie energii oxidací sulfidů na síru a dále až na síran. Akceptorem elektronů však není jako obvykle kyslík, ale dusičnan z mořské vody. Přitom sulfidy a kyslík se v mořské vodě u namibijského pobřeží nevyskytují spolu. Sulfidy jsou hojné v usazeninách ve větší hloubce (kde vznikají hnitím organických látek), zatímco dusičnany přináší mořský proud pouze do horních vrstev oceánu. Jen při občasných mořských bouřích se voda promíchává a usazeniny víří, takže jsou přístupné sulfidy i dusičnany najednou. Bakterie patrně řeší tento problém tím, že si obě potřebné látky ukládá do zásoby. Živá cytoplazma tvoří v buňce jen tenkou nástěnnou vrstvu, přeplněnou zrníčky elementární síry (odtud bělavé zbarvení). Celý střed zaujímá obří vakuola, obsahující dusičnan v koncentraci až 0,8molární. S takovými zásobami vystačí buňka nejméně 40 dní a ve stavu hladovění přežívá zřejmě mnohem déle.

Nová bakterie poutá i pozornost ekologů, protože by při rozšíření v znečištěných pobřežních vodách Evropy či Ameriky mohla pomoci odstraňovat dusičnany přicházející ve vodách z polí hnojených umělými hnojivy. (Science 284, 493, 1999) Jiří Kunert

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Kunert

Doc. RNDr. Jiří Kunert, DrSc., (*1938) vystudoval biologii a chemii na Přírodovědecké fakultě MU v Brně. Na Ústavu biologie LF UP vyučuje obecnou biologii, dále se zabývá lékařskou mykologií, fyziologií a biochemií hub.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...