Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vítám diskuse ve Vesmíru

 |  5. 4. 1999
 |  Vesmír 78, 184, 1999/4

Již druhým rokem odebírám znovu po zhruba dvacetileté přestávce časopis Vesmír. Těžko mohu popsat, jak dobrým dojmem na mne po dlouhé době půstu zapůsobilo první přečtené číslo. Znovu jsem se ocitl v koutku rigorózního světa, přírodní vědy, přesných úvah, nových fakt, trefně vybraných a dobře redakčně ztvárněných diskusí mezi zastánci diametrálně odlišných názorů na problém.

[...] V našem racionálním světě přikládáme myšlenkám a slovům velký význam. Někdy snad dokonce větší než samotné skutečnosti. Náš společenský úzus zde totiž člověku nabízí obrovské možnosti: Mám-li pravdu, mám právo ovlivňovat myšlení jiných, těch hloupějších nebo jen méně šťastných, kteří pravdu jednoduše nemají. Není to lákavé? Zbývá už pouhý krůček k obvyklému zneužití! [...] Stále častěji poslední dobou slýcháme myšlenky o rezignaci vědy na pravdu. Snad je možno je shrnout ve tvrzení, že věda, jakožto soubor metod či nástrojů pravdu sice velmi efektivně hledá (na což se názory především v mimovědeckých kruzích různí), ale už ze své podstaty ji, jako výsledek, nemůže nikdy najít (o čemž už panuje i mezi vědci častější shoda). Rád bych v této souvislosti připomenul názor RNDr. Jiřího Grygara, CSc., že totiž „vědecký závěr je takový závěr, který dojde dříve či později svého popření“.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Petr Miklas

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...