Mff2025KvantovéPřednáškyOřízlýMff2025KvantovéPřednáškyOřízlýMff2025KvantovéPřednáškyOřízlýMff2025KvantovéPřednáškyOřízlýMff2025KvantovéPřednáškyOřízlýMff2025KvantovéPřednáškyOřízlý

Aktuální číslo:

2025/11

Téma měsíce:

Vlny

Obálka čísla

Proč kyne těsto?

 |  5. 4. 1999
 |  Vesmír 78, 184, 1999/4

...Složitější je však najít exaktní vysvětlení zkušenosti, kterou má dobře zažitou každá hospodyně hodná toho jména – proč kvalita kynutého pečiva výrazně závisí na tom, jak bylo těsto prohněteno. Možná je to prostě proto, že hnětení rovnoměrně rozptyluje kvasinky ve hmotě těsta a umožňuje jim tak lepší přístup k substrátu, možná i pro něco jiného, na co je věda zatím krátká. (F. Cvrčková, Vesmír 77, 523, 1998/9)

Vaše odpověď mne velmi potěšila, od té doby jsem o problému přemýšlel. Dnes při míchání těsta mne napadlo vysvětlení onoho nezbytného hnětení: Při míchání se z mouky uvolňuje lepek a hnětením vytváří pro oxid uhličitý nepropustnou překážku – membránu. Proto se nafukují bubliny, v nichž oxid uhličitý zůstává, místo aby skulinami unikal z těsta ven. To by vysvětlovalo, proč můj otec (expert na buchty) tvrdí, že správně vymíchané těsto drží pohromadě a nelepí se k vařečce.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Pavel Balek

Mgr. Pavel Balek (*1949) vystudoval matematiku na MFF UK. Pracuje v informatice v privátní sféře.

Doporučujeme

Lidské ucho v počítači

Lidské ucho v počítači uzamčeno

Pavel Jungwirth, Ondřej Ticháček  |  3. 11. 2025
Podle známého výroku Richarda Feynmana člověk něčemu pořádně porozumí, až když to sám sestrojí. A já (Pavel Jungwirth) jsem si z velmi osobních...
Deset let gravitačních vln

Deset let gravitačních vln

Ondřej Zelenka  |  3. 11. 2025
Letos v září jsme oslavili 10 let od první přímé detekce gravitačních vln. Jejich zaznamenáním jsme nejen doplnili další dílek skládačky důkazů...
Horké vlny v měnícím se klimatu

Horké vlny v měnícím se klimatu

Jan Kyselý, Ondřej Lhotka  |  3. 11. 2025
Tent o příspěvek navazuje na článek Horké vlny v měnícím se klimatu: otazníky zůstávají (Vesmír 91, 28, 2012/1) a shrnuje aktuální stav poznatků...