Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Proč kyne těsto?

 |  5. 4. 1999
 |  Vesmír 78, 184, 1999/4

...Složitější je však najít exaktní vysvětlení zkušenosti, kterou má dobře zažitou každá hospodyně hodná toho jména – proč kvalita kynutého pečiva výrazně závisí na tom, jak bylo těsto prohněteno. Možná je to prostě proto, že hnětení rovnoměrně rozptyluje kvasinky ve hmotě těsta a umožňuje jim tak lepší přístup k substrátu, možná i pro něco jiného, na co je věda zatím krátká. (F. Cvrčková, Vesmír 77, 523, 1998/9)

Vaše odpověď mne velmi potěšila, od té doby jsem o problému přemýšlel. Dnes při míchání těsta mne napadlo vysvětlení onoho nezbytného hnětení: Při míchání se z mouky uvolňuje lepek a hnětením vytváří pro oxid uhličitý nepropustnou překážku – membránu. Proto se nafukují bubliny, v nichž oxid uhličitý zůstává, místo aby skulinami unikal z těsta ven. To by vysvětlovalo, proč můj otec (expert na buchty) tvrdí, že správně vymíchané těsto drží pohromadě a nelepí se k vařečce.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Pavel Balek

Mgr. Pavel Balek (*1949) vystudoval matematiku na MFF UK. Pracuje v informatice v privátní sféře.

Doporučujeme

Peníze z chemie, peníze pro chemii

Peníze z chemie, peníze pro chemii

Ondřej Vrtiška  |  16. 7. 2018
Manželé Hana a Dalimil Dvořákovi se seznámili v laboratoři. A nebylo to naposledy, co zaujetí pro organickou chemii ovlivnilo jejich životy i mimo...
Co když se probudí sopky pod antarktickým ledem?

Co když se probudí sopky pod antarktickým ledem?

John Smellie  |  16. 7. 2018
Antarktida je rozlehlá pustina pokrytá největším ledovým příkrovem světa, který obsahuje asi 90 % globálních zásob sladké vody. Funguje jako obří...
Ztracený potápník

Ztracený potápník uzamčeno

Josef Lhotský  |  16. 7. 2018
„Konference jsou od toho, abys tam navazoval styky a chlastal,“ řekl mi kdysi… — Povídka proplétající osudy tří velkých postav biologie.

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné