Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Proč kyne těsto?

 |  5. 4. 1999
 |  Vesmír 78, 184, 1999/4

...Složitější je však najít exaktní vysvětlení zkušenosti, kterou má dobře zažitou každá hospodyně hodná toho jména – proč kvalita kynutého pečiva výrazně závisí na tom, jak bylo těsto prohněteno. Možná je to prostě proto, že hnětení rovnoměrně rozptyluje kvasinky ve hmotě těsta a umožňuje jim tak lepší přístup k substrátu, možná i pro něco jiného, na co je věda zatím krátká. (F. Cvrčková, Vesmír 77, 523, 1998/9)

Vaše odpověď mne velmi potěšila, od té doby jsem o problému přemýšlel. Dnes při míchání těsta mne napadlo vysvětlení onoho nezbytného hnětení: Při míchání se z mouky uvolňuje lepek a hnětením vytváří pro oxid uhličitý nepropustnou překážku – membránu. Proto se nafukují bubliny, v nichž oxid uhličitý zůstává, místo aby skulinami unikal z těsta ven. To by vysvětlovalo, proč můj otec (expert na buchty) tvrdí, že správně vymíchané těsto drží pohromadě a nelepí se k vařečce.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Pavel Balek

Mgr. Pavel Balek (*1949) vystudoval matematiku na MFF UK. Pracuje v informatice v privátní sféře.

Doporučujeme

Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...
Paradoxní příběh paradoxu obezity

Paradoxní příběh paradoxu obezity uzamčeno

Petr Sucharda  |  7. 7. 2025
Obezita představuje jednu z nejzávažnějších civilizačních chorob, jejíž důsledky zasahují do téměř všech oblastí lidského zdraví. Její definice...