Aktuální číslo:

2018/4

Téma měsíce:

Forenzní věda

Proč kyne těsto?

 |  5. 4. 1999
 |  Vesmír 78, 184, 1999/4

...Složitější je však najít exaktní vysvětlení zkušenosti, kterou má dobře zažitou každá hospodyně hodná toho jména – proč kvalita kynutého pečiva výrazně závisí na tom, jak bylo těsto prohněteno. Možná je to prostě proto, že hnětení rovnoměrně rozptyluje kvasinky ve hmotě těsta a umožňuje jim tak lepší přístup k substrátu, možná i pro něco jiného, na co je věda zatím krátká. (F. Cvrčková, Vesmír 77, 523, 1998/9)

Vaše odpověď mne velmi potěšila, od té doby jsem o problému přemýšlel. Dnes při míchání těsta mne napadlo vysvětlení onoho nezbytného hnětení: Při míchání se z mouky uvolňuje lepek a hnětením vytváří pro oxid uhličitý nepropustnou překážku – membránu. Proto se nafukují bubliny, v nichž oxid uhličitý zůstává, místo aby skulinami unikal z těsta ven. To by vysvětlovalo, proč můj otec (expert na buchty) tvrdí, že správně vymíchané těsto drží pohromadě a nelepí se k vařečce.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Pavel Balek

Mgr. Pavel Balek (*1949) vystudoval matematiku na MFF UK. Pracuje v informatice v privátní sféře.

Doporučujeme

Táto, mámo, máme molu!

Táto, mámo, máme molu!

Halina Šimková  |  20. 4. 2018
O početí nového lidského života často mluvíme jako o fascinujícím zázraku. Mechanismy tvorby pohlavních buněk a oplození jsou však evolucí...
Bitva o mozkové neurony

Bitva o mozkové neurony audio

Jaroslav Petr  |  12. 4. 2018
Před pár dny utrpěla naše představa o neustálé obnově lidského mozku nově vznikajícími neurony „těžké K.O.“. Teď se ale z článku v časopisu Cell...
Oslazená rakovina

Oslazená rakovina

Marek Janáč  |  5. 4. 2018
Grant Evropské výzkumné rady (ERC) platí ve vědeckém světě jako známka nejvyšší kvality. Tato organizace totiž podporuje jen projekty, jež lze...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné