„Funkcionální“ potraviny
| 5. 11. 1999S cílem zvýšit odbyt svých výrobků začínají potravinářští výrobci některé své potraviny označovat jako „funkcionální“. Jsou to ty, které kromě výživné hodnoty přinášejí nějaký další zisk – nejen tedy kalorie, bílkoviny, škroby a tuk. Typickým příkladem je vláknina, ta asi opravdu neškodí a spíše prospívá. Méně jasné je to s různými „zdravými tuky“, úplně mylné se to ukázalo u potravin obohacených βkarotenem (riziko karcinomu plic u kuřáků zvyšují!), jistá naděje je u kyseliny listové (prevence defektů novorozenců a snad i arteriosklerózy). Celkem se ale ukazuje, že je potřeba vyžadovat od potravinářských firem pro označení „funkcionální“ skutečné vědecké důkazy. Je to ale náročné, drahé a trvá to dlouho. Zatím se tak mohou potraviny označovat skoro bez omezení. (Lancet 354, 794, 1999)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [267,09 kB]