Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

„Funkcionální“ potraviny

 |  5. 11. 1999
 |  Vesmír 78, 655, 1999/11

S cílem zvýšit odbyt svých výrobků začínají potravinářští výrobci některé své potraviny označovat jako „funkcionální“. Jsou to ty, které kromě výživné hodnoty přinášejí nějaký další zisk – nejen tedy kalorie, bílkoviny, škroby a tuk. Typickým příkladem je vláknina, ta asi opravdu neškodí a spíše prospívá. Méně jasné je to s různými „zdravými tuky“, úplně mylné se to ukázalo u potravin obohacených β­karotenem (riziko karcinomu plic u kuřáků zvyšují!), jistá naděje je u kyseliny listové (prevence defektů novorozenců a snad i arteriosklerózy). Celkem se ale ukazuje, že je potřeba vyžadovat od potravinářských firem pro označení „funkcionální“ skutečné vědecké důkazy. Je to ale náročné, drahé a trvá to dlouho. Zatím se tak mohou potraviny označovat skoro bez omezení. (Lancet 354, 794, 1999)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...