Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

„Funkcionální“ potraviny

 |  5. 11. 1999
 |  Vesmír 78, 655, 1999/11

S cílem zvýšit odbyt svých výrobků začínají potravinářští výrobci některé své potraviny označovat jako „funkcionální“. Jsou to ty, které kromě výživné hodnoty přinášejí nějaký další zisk – nejen tedy kalorie, bílkoviny, škroby a tuk. Typickým příkladem je vláknina, ta asi opravdu neškodí a spíše prospívá. Méně jasné je to s různými „zdravými tuky“, úplně mylné se to ukázalo u potravin obohacených β­karotenem (riziko karcinomu plic u kuřáků zvyšují!), jistá naděje je u kyseliny listové (prevence defektů novorozenců a snad i arteriosklerózy). Celkem se ale ukazuje, že je potřeba vyžadovat od potravinářských firem pro označení „funkcionální“ skutečné vědecké důkazy. Je to ale náročné, drahé a trvá to dlouho. Zatím se tak mohou potraviny označovat skoro bez omezení. (Lancet 354, 794, 1999)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné