Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jaký mozek měli předchůdci člověka?

 |  5. 7. 1998
 |  Vesmír 77, 414, 1998/7

Pomalu každá nová fosilie s sebou nese nebezpečí, že bude nutné opustit dosavadní představy o minulosti. Provází to i poslední nálezy lebek předchůdců člověka. Dosud paleontologové předpokládali, že objem mozkovny lebky Stw 505, připisované dospělému jedinci Australopithecus africanus, jejíž stáří bylo určeno na 2,8 až 2,6 milionu let, přesahuje 600 cm3. (Připomeňme, že moderní člověk má mozkovnu s objemem asi 1350 cm3.) Pomocí počítačové tomografie byl však objem mozkovny Stw 505 stanoven na pouhých 515 cm3. Navíc se paleontologové utvrdili v podezření, že také u ostatních nálezů byly objemy mozkoven nadhodnoceny.

Science 280, 1714,1730–1731, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...