Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dimenze samozřejmosti

 |  5. 4. 1998
 |  Vesmír 77, 236, 1998/4

Matematik Ralph Philip Boas (=25. 7. 1992) vzpomíná, že v přednáškové síni v Princetonu jednou někdo vyvěsil na nástěnku pod tímto názvem následující text:

  • Jestliže Wedderburn řekne "To je samozřejmé", do deseti minut to uvidí každý v této místnosti.
  • Jestliže Bohnenblust řekne "To je samozřejmé", tak to také samozřejmé je.
  • Jestliže Bochner řekne "To je samozřejmé", dojde vám to tak za půl hodiny.
  • Jestliže von Neuman řekne "To je samozřejmé", pokud jste génius, dokážete to za tři měsíce.
  • Jestiže Lefschetz řekne "To je samozřejmé", je to hloupost.

Většina čtenářů Vesmíru sice z uvedených matematiků zná pouze Johna von Neumana, ale třeba snadno nahradí tato jména osobami z blízkého okolí.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...