Čaj a těhotenství
| 5. 4. 1998 | Vesmír 77, 236, 1998/4
Hypotézu, že polyfenoly a xanthiny obsažené v čaji pomáhají vývoji vajíčka a embrya, publikovala skupina kalifornských badatelů. Vyšetřovali ženy, které měly potíže s otěhotněním. Zjistili, že ty ženy, které denně vypily alespoň půl šálku čaje, měly dvakrát vyšší pravděpodobnost otěhotnění, než ty, které čaj nepily vůbec. Ve hře by ovšem také mohl být nějaký neznámý faktor životního stylu spojený s pitím čaje. (Amer. J. Public Health 88, 270, 1998)
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [197,33 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Zadání testu z titulní strany
Petr Telenský | 29. 9. 2025
Na titulní straně říjnového Vesmíru jsme otiskli Bourdonův test setrvalé pozornosti, známý také jako Bourdonův-Wiersmův test. Jde o tradiční...
Vypravěč velkých příběhů
Ondřej Vrtiška | 29. 9. 2025
Je Jan Černý spíše imunolog, nebo buněčný biolog? Sám o sobě raději mluví obecněji jako o přírodovědci, do menších škatulek se nevejde. Stejně...
Když dva vidí totéž, není to vždy totéž 
Petr Telenský | 29. 9. 2025
Slavný citát, připisovaný polskému básníkovi Stanislawu Jerzy Lecovi a zhudebněný Ivo Jahelkou, říká, že seno voní jinak koním a jinak...