Čaj a těhotenství
| 5. 4. 1998 | Vesmír 77, 236, 1998/4
Hypotézu, že polyfenoly a xanthiny obsažené v čaji pomáhají vývoji vajíčka a embrya, publikovala skupina kalifornských badatelů. Vyšetřovali ženy, které měly potíže s otěhotněním. Zjistili, že ty ženy, které denně vypily alespoň půl šálku čaje, měly dvakrát vyšší pravděpodobnost otěhotnění, než ty, které čaj nepily vůbec. Ve hře by ovšem také mohl být nějaký neznámý faktor životního stylu spojený s pitím čaje. (Amer. J. Public Health 88, 270, 1998)
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [197,33 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Od Newtonových pohybových zákonů k simulaci buňky 
Štěpán Timr | 2. 10. 2023
Molekuly uvnitř buněk jsou v neustálém pohybu. V tomto nepřehledném reji, kterého se účastní miliardy tanečníků různých velikostí, tvarů a...
Cena za přemíru pohybu
Adam Obr | 2. 10. 2023
Globální epidemii obezity způsobuje naše dlouhodobě pozitivní energetická bilance. Jinými slovy, lidé (zdaleka nejen v nejbohatších zemích) dnes...
Jak se zbavit sexu 
Ve třetí, poslední části našeho seriálu se podíváme na podivuhodné přechody od pohlavního rozmnožování k příležitostné, či dokonce výhradní...