Aktuální číslo:

2019/12

Téma měsíce:

Odpady

Kvercetin na zhubnutí?

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 177, 1998/3

V rámci hledání potravinářských fyziologicky aktivních látek se Watanabeho tým z Hokkaidské univerzity pokusil v potravinách rostlinného původu identifikovat a izolovat inhibitory enzymu alfa-glukosidázy. Enzym katalyzuje poslední krok rozkladu uhlovodanů a látka, která by potlačovala jeho aktivitu, by mohla snižovat jejich vstřebávání při trávení. Význam takového inhibitoru lze vidět v lékařském využití při léčbě diabetických nebo obézních pacientů. Ne všechny inhibitory tohoto enzymu jsou vhodné k medicínskému využití vzhledem k jeho další důležité biologické funkci. Účastní se úpravy sacharidových složek povrchových receptorů, které jsou důležité v mezibuněčných interakcích. Tým izoloval pět aktivních frakcí z extraktu suchých listů Eucommia ulmoide. Velkým překvapením bylo, že nejaktivnější sloučeninou v testech byl kvercetin, flavonol běžně rozšířený v celé rostlinné říši. Lze předpokládat, že vstřebávání sacharidů ve střevech při redukční dietě dostatečně potlačí extrakt podávaný ve formě nápoje.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Recyklace plastového odpadu

Recyklace plastového odpadu

Zdeněk Kruliš  |  9. 12. 2019
Plastové odpady a jejich neblahý vliv na životní prostředí jsou poslední dobou námětem mnoha populárních i populárně- -naučných článků tištěných i...
Odpad, nebo surovina?

Odpad, nebo surovina?

Vladimír Wagner  |  9. 12. 2019
Pokud se ukáže hrozba rostoucí koncentrace CO2 pro vývoj klimatu opravdu tak veliká, jak předpokládají některé scénáře, bude třeba zrychlit cestu...
Modré moře pod blankytnou oblohou

Modré moře pod blankytnou oblohou

Jaromír Plášek  |  9. 12. 2019
Při pohledu na blankytnou oblohu si většina čtenářů určitě vzpomene, že za její barvu může jakýsi Rayleighův rozptyl slunečního světla. V případě...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné