Aktuální číslo:

2021/5

Téma měsíce:

150 let Vesmíru

Kvercetin na zhubnutí?

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 177, 1998/3

V rámci hledání potravinářských fyziologicky aktivních látek se Watanabeho tým z Hokkaidské univerzity pokusil v potravinách rostlinného původu identifikovat a izolovat inhibitory enzymu alfa-glukosidázy. Enzym katalyzuje poslední krok rozkladu uhlovodanů a látka, která by potlačovala jeho aktivitu, by mohla snižovat jejich vstřebávání při trávení. Význam takového inhibitoru lze vidět v lékařském využití při léčbě diabetických nebo obézních pacientů. Ne všechny inhibitory tohoto enzymu jsou vhodné k medicínskému využití vzhledem k jeho další důležité biologické funkci. Účastní se úpravy sacharidových složek povrchových receptorů, které jsou důležité v mezibuněčných interakcích. Tým izoloval pět aktivních frakcí z extraktu suchých listů Eucommia ulmoide. Velkým překvapením bylo, že nejaktivnější sloučeninou v testech byl kvercetin, flavonol běžně rozšířený v celé rostlinné říši. Lze předpokládat, že vstřebávání sacharidů ve střevech při redukční dietě dostatečně potlačí extrakt podávaný ve formě nápoje.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Jaké to je být fanouškem

Jaké to je být fanouškem

Dan Bárta  |  3. 5. 2021
Jsem ročník 1969. Poprvé jsem uviděl Vesmír na stole v kuchyni u svého spolužáka z gymplu v půlce osmdesátek. Na mou nejapnou otázku, jestli „jede...
Složitá jednoduchost virů

Složitá jednoduchost virů uzamčeno

Ivan Hirsch, Pavel Plevka  |  3. 5. 2021
Místo tradičního redakčního rozhovoru tentokrát nabízíme dialog virologů dvou generací a odlišných specializací, Ivana Hirsche a Pavla Plevky.
Časy Vesmíru

Časy Vesmíru

Tomáš Hermann  |  3. 5. 2021
První číslo Vesmíru vyšlo 3. května 1871, časopis tedy letošním květnovým číslem slaví 150. narozeniny. Při cestě do jeho historie můžeme za...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné