Aktuální číslo:

2018/12

Téma měsíce:

Jednotky SI

Kvercetin na zhubnutí?

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 177, 1998/3

V rámci hledání potravinářských fyziologicky aktivních látek se Watanabeho tým z Hokkaidské univerzity pokusil v potravinách rostlinného původu identifikovat a izolovat inhibitory enzymu alfa-glukosidázy. Enzym katalyzuje poslední krok rozkladu uhlovodanů a látka, která by potlačovala jeho aktivitu, by mohla snižovat jejich vstřebávání při trávení. Význam takového inhibitoru lze vidět v lékařském využití při léčbě diabetických nebo obézních pacientů. Ne všechny inhibitory tohoto enzymu jsou vhodné k medicínskému využití vzhledem k jeho další důležité biologické funkci. Účastní se úpravy sacharidových složek povrchových receptorů, které jsou důležité v mezibuněčných interakcích. Tým izoloval pět aktivních frakcí z extraktu suchých listů Eucommia ulmoide. Velkým překvapením bylo, že nejaktivnější sloučeninou v testech byl kvercetin, flavonol běžně rozšířený v celé rostlinné říši. Lze předpokládat, že vstřebávání sacharidů ve střevech při redukční dietě dostatečně potlačí extrakt podávaný ve formě nápoje.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Poprask kolem dvojčat, prvních dětí s editovaným genomem

Poprask kolem dvojčat, prvních dětí s editovaným genomem

Jaroslav Petr  |  13. 12. 2018
V čem udělali čínští soudruzi chybu? Čínský experiment odstartoval genetické vylepšování lidstva bezpříkladně zpackaným způsobem.
Tanec mezi pravděpodobnostmi

Tanec mezi pravděpodobnostmi

Ondřej Vrtiška  |  3. 12. 2018
Forenzní genetička Halina Šimková donedávna v Kriminalistickém ústavu Praha analyzovala DNA a pomáhala odhalovat vrahy, násilníky a zloděje. To ji...
Sedm základních kamenů

Sedm základních kamenů

Ivan Boháček  |  3. 12. 2018
Začalo to metrem. Ve dnech, kdy jde toto číslo Vesmíru do tiskárny, probíhá ve Versailles 26. konference pro váhy a míry (CGPM, Conférence...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné