Ohřívané špagety s pesto
| 5. 9. 1997zabily 17letého syna lékaře v Curychu náhlým selháním jater – nebyl ani den času na pokus o transplantaci. Otec i syn po čtyři dny jedli předem uvařené špagety s italskou omáčkou pesto (bazal–ka, oříšky, česnek, parmezán, olivový olej), přestože poslední den už nechutnaly dobře. Před čtyřmi dny uvařený pokrm sice byl v lednici, ale před konzumací stál vždy několik hodin při normální teplotě vzduchu. Takže měl čas v něm vyrůst Bacillus cereus, zdroj nejméně dvou enterotoxinů, střevních jedů, vyvolávajících náhlou otravu potravou. A jeden z těch enterotoxinů toho chlapce rychle zabil, okamžitě mu zcela zničil játra. Ostatně ten Bacillus cereus má hodně nebezpečné příbuzné: bacil anthraxu. Clostridium botulinum (zdroj klobásového jedu při smrtelném botulizmu), Clostridium tetani a řadu dalších. Tak, jako je tomu u jiných toxinů, je i B. cereus odolný proti varu. Převaření špatně skladovaného jídla tedy nepomůže! První pomoc? Živočišné uhlí! Otec přežil asi proto, že těch špaget snědl jen polovinu, dostal průjem a nevyzvracel podané živočišné uhlí (New Engl. J. Med. 336, 1142, 1997). Podobně prudce může proběhnout otrava houbami, zejména muchomůrkou zelenou.