Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

 |  5. 9. 1997
 |  Vesmír 76, 484, 1997/9

Letos se konal 31. ročník biologické olympiády, určené žákům a studentům základních a středních škol. Ústředním tématem byla potrava a potravní biologie. Celostátní kolo proběhlo na Střední zemědělské a rodinné škole v Čáslavi a čtyři nejlepší studenti se zúčastnili mezinárodní biologické olympiády v turkmenském Ašchabádu. Byli velice úspěšní – v konkurenci více než 120 účastníků ze 30 zemí se všichni umístili do 40. místa. Marek Eliáš, Jindra Fišerová a Jitka Rudolfová si přivezli stříbrné medaile, Vladimír Varga bronzovou. Biologická olympiáda samozřejmě proběhne i příští rok, ústředním tématem bude ekologie.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Zuzana Storchová

Prof. Zuzana Storchová, Ph.D., (*1970) v roce 1989 obsadila 17. až 20. místo biologické olympiády. Vystudovala PřF UK Praha. Po doktorandském studiu u Vladimíra Vondrejse zamířila na dva roky do Curychu, kde se věnovala studiu postreplikativních oprav DNA. Od roku 2001 do roku 2007 pracovala na Dana Farber Cancer Institute/Harvard Medical School v Bostonu na projektu zaměřeném na studium polyploidie v kvasinkách. Od r. 2008 vede pracovní skupinu v Ústavu Maxe Plancka pro biochemii v Martinsriedu u Mnichova. Její skupina studuje vliv abnormálního počtu chromozomů na lidské buňky. V roce 2016 byla jmenována profesorkou molekulární genetiky na Technické univerzitě v Kaiserslauternu.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...