Čaj ochranou DNA
| 5. 8. 1997 | Vesmír 76, 476, 1997/8
Primárním cílem letálního radiačníbo poškození organizmu je DNA. Tým dr. Yoshinaga již delší dobu testuje látky, které jsou schopné alespoň do určité míry chránit DNA před poškozením. Již dříve prokázal, že takovýmto přirozeným ochráncem může být katechin izolovaný z čaje. Dalším kandidátem se v jeho experimentech ukázala trehalóza, přírodní disacharid, o kterém je známo, že slouží jako mnohofunkční ochranný faktor při různých stresech, jako je např. teplotní šok, zmrznutí, vysušení atd. V podmínkách in vitro chránil DNA až proti čtyřnásobným dávkám beta a gama záření. Podobný efekt měly i další disacharidy, sacharóza a maltóza.
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Rostliny vyprávějí o lidech
Ondřej Vrtiška | 31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás 

Jan Černý | 31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci
Eduard Kejnovský | 31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...