Čaj ochranou DNA
| 5. 8. 1997 | Vesmír 76, 476, 1997/8
Primárním cílem letálního radiačníbo poškození organizmu je DNA. Tým dr. Yoshinaga již delší dobu testuje látky, které jsou schopné alespoň do určité míry chránit DNA před poškozením. Již dříve prokázal, že takovýmto přirozeným ochráncem může být katechin izolovaný z čaje. Dalším kandidátem se v jeho experimentech ukázala trehalóza, přírodní disacharid, o kterém je známo, že slouží jako mnohofunkční ochranný faktor při různých stresech, jako je např. teplotní šok, zmrznutí, vysušení atd. V podmínkách in vitro chránil DNA až proti čtyřnásobným dávkám beta a gama záření. Podobný efekt měly i další disacharidy, sacharóza a maltóza.
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Pěkná fotka, nebo jen fotka pěkného zvířete?
Jiří Hrubý | 8. 12. 2024
Takto Tomáš Grim nazval úvahu nad svou fotografií ledňáčka a z textové i fotografické části jeho knihy Ptačí svět očima fotografa a také ze...
Do srdce temnoty
Ladislav Varadzin, Petr Pokorný | 2. 12. 2024
Archeologické expedice do severní Afriky tradičně směřovaly k bývalým či stávajícím řekám a jezerům, což téměř dokonale odvádělo pozornost od...
Vzhůru na tropický ostrov
Vojtěch Novotný | 2. 12. 2024
Výpravy na Novou Guineu mohou mít velmi rozličnou podobu. Někdo zakládá osadu nahých milovníků slunce, jiný slibuje nový ráj na Zemi, objevuje...