Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O svátosti, entropii a Shakespearovi

(Vesmír 76, 225, 1997/4)
 |  5. 6. 1997
 |  Vesmír 76, 304, 1997/6

Prof. Neubauer výše uvedenou statí reaguje na můj článek „Třetí kultura“ (Vesmír 76, 225, 1997/4). Domnívám se však, že každý mluvíme o něčem jiném. Ve svém článku jsem vybral několik citátů, které poukazují na určitý druh notorického „snobizmu“ v pohledu „literárních“ intelektuálů na význam přírodních věd.

Mimo to v článku prof. Neubauera chybí k bližšímu pochopení textu jedna poznámka. C. P. Snow totiž jako „protiváhu“ k znalostem Shakespeara požadoval, aby každý intelektuál měl ponětí o entropii a tepelné smrti vesmíru, která byla v té době v módě. Není pochyb o tom, že tyto názory byly chybné. Souměřitelnost zde jistě není.

Podstata věci je v něčem jiném. Jde o inteligentní (a nikoli intelektuálský) podstatu postihující přístup k nesouměřitelnému. K tomu nepotřebuji hluboké literární ani přírodovědecké znalosti.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Vladimír Vanýsek

Emer. prof. RNDr. Vladimír Vanýsek, DrSc., (*1926) vystudoval fyziku a astronomii na univerzitách v Brně a Praze. Působil na Karlově univerzitě a řadě zahraničních univerzit. Spolupracuje na projektu ISO (Infared Space Observatory). Rediguje mezinárodní časopis Earth, Moon and Planets. E-mail: vanysek@mbox.cesnet.cz

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...