Zinek a pocit chuti
| 5. 2. 1997Pocit chuti (chutnání pokrmů) se utlumuje ve stáří, při některých nemocech a po mnohých lécích. Dysgeuzie (z ř. dys- porucha, geusis chuť) je porucha chuti. Když ji jeden australský lékař na svém těle (nebo duši?) pocítil po léčbě těžké infekce antibiotiky, napsal o tom pro The Lancet (348, 1592, 1996) článek. Vtip je v tom, že dysgeuzie nastává po některých lécích, které v těle snižují hladinu zinku. Dysgeuzii může vyléčit podávání zinku (ale též mědi). Protože zinkové nádoby na vaření jsme dávno opustili ve prospěch smaltu, skla a nerezu, třeba se chuťově omezujeme. Ten australský lékař se také odebral do prodejny zdravotních potravin a zjistil tam, že nabízejí potraviny bohaté zinkem nejen pro kožní nemoci, ale také pro zlepšení chuti. Snad není žádné riziko to při dysgeuzii zkusit. U mnohých starých nemocných lidí se ale chuť i čich zlepší, když dostanou malé dávky hormonů štítné žlázy – tedy když už jim jejich štítná žláza dobře nefunguje.