Aktuální číslo:

2018/1

Téma měsíce:

Exkrement

Vedro překážkou fermentační výroby octa

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 716, 1997/12

I dnes se množství firem zabývá fermentační produkcí octa působením bakterií. Několik obzvlášť horkých let v poslední době, kdy i noční teploty přesahovaly v některých zemích 30 oC, způsobilo fermentačnímu průmyslu vážné problémy. Vzhledem k nezbytnosti chlazení se spotřebovalo mnohem větší množství vody, což značně zvedlo provozní náklady. Při fermentační výrobě octa zvýšení teploty již o 2–3 0C nad optimum (28–30 oC) způsobuje velké ztráty v důsledky snížení jak rychlosti, tak efektivity fermentace. Náklady na chlazení by mohly být značně redukovány, pokud by byly k dispozici bakteriální kmeny s optimem kolem 37–40 oC. Japonsko-thajský výzkumný tým pod vedením dr. Adachiho vyvinul termotolerantní octové bakterie vhodné pro fermentační produkci octa za vyšších teplot.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

Doporučujeme

Soumrak českého školství?

Soumrak českého školství?

Český ornitolog, expert na kukačky, autor Vesmíru a dlouholetý vysokoškolský pedagog Tomáš Grim se rozhodl odejít ze školství. Důvody, které ho...
Do vesmíru z trampolíny

Do vesmíru z trampolíny

Pavel Toufar  |  8. 1. 2018
Ruský kosmický program pomalu, ale jistě přichází o prestiž. Místo mladých inženýrů mají o kosmické programy zájem stavbaři předražující zakázky a...
Mikrokrása

Mikrokrása

Ondřej Vrtiška  |  8. 1. 2018
Do soutěže Nikon Small World 2017 zaslali fotografové z celého světa přes dva tisíce snímků pořízených přes objektiv optického mikroskopu. Využili...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné