Aktuální číslo:

2020/9

Téma měsíce:

30 let CTS

Vedro překážkou fermentační výroby octa

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 716, 1997/12

I dnes se množství firem zabývá fermentační produkcí octa působením bakterií. Několik obzvlášť horkých let v poslední době, kdy i noční teploty přesahovaly v některých zemích 30 oC, způsobilo fermentačnímu průmyslu vážné problémy. Vzhledem k nezbytnosti chlazení se spotřebovalo mnohem větší množství vody, což značně zvedlo provozní náklady. Při fermentační výrobě octa zvýšení teploty již o 2–3 0C nad optimum (28–30 oC) způsobuje velké ztráty v důsledky snížení jak rychlosti, tak efektivity fermentace. Náklady na chlazení by mohly být značně redukovány, pokud by byly k dispozici bakteriální kmeny s optimem kolem 37–40 oC. Japonsko-thajský výzkumný tým pod vedením dr. Adachiho vyvinul termotolerantní octové bakterie vhodné pro fermentační produkci octa za vyšších teplot.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Sukcese mrtvoly pro mne končí kostrou

Sukcese mrtvoly pro mne končí kostrou

Ondřej Vrtiška  |  7. 9. 2020
Forenzní entomologie pomáhá kriminalistům určit dobu a místo smrti, odhalit manipulaci s tělem a rekonstruovat události, k nimž došlo třeba i před...
Arény pravěku a rituální krajina pod Řípem

Arény pravěku a rituální krajina pod Řípem

Jan Turek  |  7. 9. 2020
V naší krajině se skrývají tajemství předků, která nelze pouhým okem spatřit, a přesto jejich pozůstatky dokážeme odhalit jako kamínky dávno...
Kreativní mozek novozélandského rošťáka

Kreativní mozek novozélandského rošťáka uzamčeno

Pavel Pipek  |  7. 9. 2020
Je to „drzoun“ s pronikavým intelektem. Jeho hlas i bezstarostná hravost v nás vyvolávají smích, vynalézavost při destrukci lidských výrobků...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné