Aktuální číslo:

2020/1

Téma měsíce:

Závislost

Vedro překážkou fermentační výroby octa

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 716, 1997/12

I dnes se množství firem zabývá fermentační produkcí octa působením bakterií. Několik obzvlášť horkých let v poslední době, kdy i noční teploty přesahovaly v některých zemích 30 oC, způsobilo fermentačnímu průmyslu vážné problémy. Vzhledem k nezbytnosti chlazení se spotřebovalo mnohem větší množství vody, což značně zvedlo provozní náklady. Při fermentační výrobě octa zvýšení teploty již o 2–3 0C nad optimum (28–30 oC) způsobuje velké ztráty v důsledky snížení jak rychlosti, tak efektivity fermentace. Náklady na chlazení by mohly být značně redukovány, pokud by byly k dispozici bakteriální kmeny s optimem kolem 37–40 oC. Japonsko-thajský výzkumný tým pod vedením dr. Adachiho vyvinul termotolerantní octové bakterie vhodné pro fermentační produkci octa za vyšších teplot.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Léčba psychedeliky

Léčba psychedeliky

Zuzana Postránecká  |  6. 1. 2020
Přírodní psychedelika provázejí lidskou společnost po tisíciletí, ale západní společnost se jimi začala podrobněji zabývat teprve ve 20. století....
Chobotnice z Londýna

Chobotnice z Londýna

Petr Jan Juračka  |  6. 1. 2020
O poslední spolupráci s profesorem Vladimírem Kořínkem, novém druhu perloočky, dobrodružné cestě do londýnského muzea a chobotničce...
Smysl a etika archeologie ve 21. století

Smysl a etika archeologie ve 21. století

Martin Gojda  |  6. 1. 2020
Jedinečnost a neopakovatelnost toho, co se událo v historii, co potkávalo generace našich předchůdců, jak jednotlivci a lidská společenství...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné