Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Vedro překážkou fermentační výroby octa

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 716, 1997/12

I dnes se množství firem zabývá fermentační produkcí octa působením bakterií. Několik obzvlášť horkých let v poslední době, kdy i noční teploty přesahovaly v některých zemích 30 oC, způsobilo fermentačnímu průmyslu vážné problémy. Vzhledem k nezbytnosti chlazení se spotřebovalo mnohem větší množství vody, což značně zvedlo provozní náklady. Při fermentační výrobě octa zvýšení teploty již o 2–3 0C nad optimum (28–30 oC) způsobuje velké ztráty v důsledky snížení jak rychlosti, tak efektivity fermentace. Náklady na chlazení by mohly být značně redukovány, pokud by byly k dispozici bakteriální kmeny s optimem kolem 37–40 oC. Japonsko-thajský výzkumný tým pod vedením dr. Adachiho vyvinul termotolerantní octové bakterie vhodné pro fermentační produkci octa za vyšších teplot.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Budeme si vyrábět léky doma?

Budeme si vyrábět léky doma? uzamčeno

Stanislav Rádl  |  5. 11. 2018
Již delší dobu se na internetu objevují návody, jak si připravit z dostupných surovin ilegální drogy. Každému normálně smýšlejícímu člověku se ale...
Pohled do propasti času

Pohled do propasti času uzamčeno

Jan Veselý  |  5. 11. 2018
Fotografie pořízená Hubbleovým kosmickým teleskopem zachycuje současně objekty, které ve skutečnosti dělí obrovská, ta největší možná vzdálenost –...
Tajný agent vědy

Tajný agent vědy

Marek Janáč  |  5. 11. 2018
Jak přesvědčit lidské tělo, aby si s rakovinou poradilo samo? To je téma úvah stovek či tisíců vědců na celém světě. Sní o světě, ve kterém lze...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné