Aktuální číslo:

2019/11

Téma měsíce:

Ceny Neuron

Vedro překážkou fermentační výroby octa

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 716, 1997/12

I dnes se množství firem zabývá fermentační produkcí octa působením bakterií. Několik obzvlášť horkých let v poslední době, kdy i noční teploty přesahovaly v některých zemích 30 oC, způsobilo fermentačnímu průmyslu vážné problémy. Vzhledem k nezbytnosti chlazení se spotřebovalo mnohem větší množství vody, což značně zvedlo provozní náklady. Při fermentační výrobě octa zvýšení teploty již o 2–3 0C nad optimum (28–30 oC) způsobuje velké ztráty v důsledky snížení jak rychlosti, tak efektivity fermentace. Náklady na chlazení by mohly být značně redukovány, pokud by byly k dispozici bakteriální kmeny s optimem kolem 37–40 oC. Japonsko-thajský výzkumný tým pod vedením dr. Adachiho vyvinul termotolerantní octové bakterie vhodné pro fermentační produkci octa za vyšších teplot.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Milan Hrouda

 

Doporučujeme

Sekvenační data pomáhají odhalit globální rozšíření hub

Sekvenační data pomáhají odhalit globální rozšíření hub

Petr Baldrian  |  14. 11. 2019
Pokud vezmeme v úvahu, kolik dat získaných sekvenačními metodami (tzv. high-throughput-sequencing) je v současné době k dispozici, je možné se...
Probouzení nesmrtelnosti

Probouzení nesmrtelnosti

Marek Janáč  |  11. 11. 2019
Nesmrtelnost – věčná touha a hybatelka dějin života na planetě Zemi. V biologickém slova smyslu žene k plození potomstva, ve smyslu duchovním k...
Zabití ekonomikou

Zabití ekonomikou

Lucie Kalousová  |  11. 11. 2019
„Silná ekonomika vám může zlomit srdce,“ napsal v roce 2007 americký ekonom Christopher Ruhm. [1] Narážel tím na dobře zdokumentovaný paradox...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné