Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Biodiverzita ve zkumavce

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 715, 1997/12

V příspěvku o „adaptivní radiaci“ bakterií pěstovaných ve zkumavce na posledním setkání členů Evropské společnosti pro evoluční biologii autoři experimentu umístili běžnou půdní aerobní bakterii Pseudomonas fluorescens do zkumavky s živným médiem a sledovali vývoj tohoto malého ekosystému. Médium ve zkumavce není homogenní – koncentrace kyslíku klesá od hladiny ke dnu. Během několika dní vznikly z původní formy typy s odlišnou morfologíí kolonií. Určitá forma se vždy nacházela v charakteristické vzdálenosti od hladiny a tím pádem v jisté oblasti gradientu kyslíku, což bylo interpretováno jako přizpůsobení se jednotlivých forem různým nikám. Je zajímavé, že si vybrané morfologické formy po přenesení do nového média udržely svou „specializaci“, tj. obsazovaly místa se vzdáleností od hladiny pro ně typickou.

V dalších experimentech byla do zkumavky umístěna jedna buňka jedné nově vzniklé formy na sto buněk formy druhé. Minoritní forma vždy přežila a rozmnožila se, což svědčí pro snížení kompetice vlivem rozrůznění nik. Daly by se podobné systémy použít k modelování některých aspektů makroevolučních událostí? (Science 278, 390, 1997)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hulva

Doc. RNDr. Pavel Hulva, Ph.D., (*1975) vystudoval molekulární biologii (Mgr.) a zoologii (Ph.D.) na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na katedře zoologie PřF UK a katedře biologie a ekologie PřF Ostravské univerzity se zabývá zejména evoluční genetikou, biogeografií a ochranou savců.
Hulva Pavel

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...