Bakterie a arzen
| 5. 6. 1996 | Vesmír 75, 356, 1996/6
Michel Leblanc se svými kolegy z Univerzity v Montpellier zkoumali opuštěný důl Carnoules na jihu Francie, v němž se těžilo olovo a zinek. Ve vodě protékající dolem nalezli bakterie, o nichž se domnívají, že patří ke kmenům Thiobacillus a Peptothrix. Voda v horní části obsahuje až 300 mg arzenu na litr (30 000násobek limitu SZO pro pitnou vodu) a po pouhých dvou kilometrech už jen 0,4 miligramu arzenu na litr. Sedimenty mezi těmito místy obsahují 9 až 20 % arzenu.
Podobné bakterie v jiných kyselých prostředích získávají energii oxidací kovů. Nové bakterie jsou první, které ke stejnému účelu používají arzen. Proces spočívá v přeměně rozpustné formy arzenu na poměrně stabilní a méně toxickou sraženinu. (New Sci. 150, No. 2025, str. 19, 1996)
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Najít své těžiště kontroly 
Lenka Vrtišková Nejezchlebová | 7. 7. 2025
„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar 
Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění? 
Petr Tureček | 7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...