Aktuální číslo:

2021/7

Téma měsíce:

Požáry

Bakterie a arzen

 |  5. 6. 1996
 |  Vesmír 75, 356, 1996/6

Michel Leblanc se svými kolegy z Univerzity v Montpellier zkoumali opuštěný důl Carnoules na jihu Francie, v němž se těžilo olovo a zinek. Ve vodě protékající dolem nalezli bakterie, o nichž se domnívají, že patří ke kmenům ThiobacillusPeptothrix. Voda v horní části obsahuje až 300 mg arzenu na litr (30 000násobek limitu SZO pro pitnou vodu) a po pouhých dvou kilometrech už jen 0,4 miligramu arzenu na litr. Sedimenty mezi těmito místy obsahují 9 až 20 % arzenu.

Podobné bakterie v jiných kyselých prostředích získávají energii oxidací kovů. Nové bakterie jsou první, které ke stejnému účelu používají arzen. Proces spočívá v přeměně rozpustné formy arzenu na poměrně stabilní a méně toxickou sraženinu. (New Sci. 150, No. 2025, str. 19, 1996)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

J. Rynda

Doporučujeme

Jak můžeme dosáhnout vynikající úrovně výuky?

Jak můžeme dosáhnout vynikající úrovně výuky?

Clément Lafon Placette  |  14. 7. 2021
Jak poznáte, že jste odvedl dobrou práci? Pokud jste obeznámeni s neurolingvistickým programováním (nebo jste studentem, kterého jsem měl to...
Požáry v krajině

Požáry v krajině

Jiří Sádlo  |  12. 7. 2021
Centrální paradigma čili ústřední hláška vědeckého oboru ekologie ohně by mohla znít skromně: je normální, že příroda občas hoří.
Dobře už bylo

Dobře už bylo uzamčeno

David Storch  |  12. 7. 2021
„Biologická rozmanitost Země od prvohor po dnešek roste, ale tento nárůst byl přerušen pěti masovými vymíráními, z nichž to zatím poslední...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné