Aktuální číslo:

2018/4

Téma měsíce:

Forenzní věda

Bakterie se může nakazit – a je to špatně

 |  5. 11. 1996
 |  Vesmír 75, 657, 1996/11

Zatím jsme si mysleli, že bakteriofágy (z ř. bakterion – tyčinka, fagein – jíst, požírat) jsou pro lidi dobré: požírají bakterie, které nám vyvolávají nemoci.

Na nás na všechny číhá bacil cholery. Když se bacil cholery nakazí bakteriofágem – virem CTX-fí, začne produkovat toxin, který vyvolává smrtelné průjmy. Bacily cholery žijí mezi námi. Když se tím svým bakteriofágem-virem nakazí, začnou nás hubit. Co proti tomu dělat? Převařovat podezřelou vodu, důkladně omývat ovoce a zeleninu, v létě nejíst zmrzlinu a žloutkové krémy... I když to nebude cholera (která v jihovýchodní Asii v posledních letech napadla několik set tisíc lidských obětí), ochráníme se tak před naší běžnější infekcí, salmonelózou.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Táto, mámo, máme molu!

Táto, mámo, máme molu!

Halina Šimková  |  20. 4. 2018
O početí nového lidského života často mluvíme jako o fascinujícím zázraku. Mechanismy tvorby pohlavních buněk a oplození jsou však evolucí...
Bitva o mozkové neurony

Bitva o mozkové neurony audio

Jaroslav Petr  |  12. 4. 2018
Před pár dny utrpěla naše představa o neustálé obnově lidského mozku nově vznikajícími neurony „těžké K.O.“. Teď se ale z článku v časopisu Cell...
Oslazená rakovina

Oslazená rakovina

Marek Janáč  |  5. 4. 2018
Grant Evropské výzkumné rady (ERC) platí ve vědeckém světě jako známka nejvyšší kvality. Tato organizace totiž podporuje jen projekty, jež lze...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné