200 let od začátku prevence kurdějí?
| 5. 8. 1995V roce 1795 britská admiralita zavedla povinnost, aby námořníkům na dlouhých cestách byla dávána citronová šťáva. To je ochraňovalo před avitaminózou C, kurdějemi, a Británie se stala vládkyní moří. Když se Francouz Appert na popud Napoleona pokusil citrusové plody konzervovat, efekt se ztrácel. Něco přece po Appertovi zůstalo: vynalezl polévku v kostce. Tolik “Nature″ (373, 12, 1995). Ale Fragner ve své knize o vitaminech (Praha 1961) píše, že citrony a pomeranče dostávali britští námořníci už od r. 1601, a co více: Jacques Cartier už r. 1536 dával svým vojákům při osídlování Kanady na radu Indiánů odvar z jehličí. Kyselinu askorbovou, vitamin C, objevili ale až v roce 1933 Szent-Györgyi a Haworth. Evropu před kurdějemi později chránily brambory, dokud ještě byly potravou chudých.