Alzheimerova choroba a glykace bílkovin
| 5. 1. 1995Glykace bílkovin je soubor reakcí, při kterých jednoduchý cukr reaguje s aminoskupinou bílkoviny. Vzniká řada meziproduktů, poslední produkty se nazývají AGEs (advanced glycosilation end-products). Bylo prokázáno, že glykované bílkoviny (krystaliny oční čočky, kolagen a některé lipoproteiny) se podílejí na pozdních komplikacích diabetu. V posledních letech bylo uveřejněno několik sdělení, která prokazují nebo naznačují, že patologické změny Alzheimerovy choroby jsou způsobeny glykovanými bílkovinami.
Cerami a spolupracovníci zjistili, že hladina AGEs je 3krát vyšší v některých frakcích izolovaných z mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou. Smith a spolupracovníci identifikovali a lokalizovali imunohistochemicky dva pozdní produkty glykace (pyrralin a pentosidin) v mozku pacientů s uvedenou chorobou.
Uvažuje se o použití aminoguanidinu jako inhibitoru glykace, a zejména AGEs pro prevenci poškození neuronů při Alzheimerově chorobě, popřípadě o použití protilátek k některým glykačním produktům. (Nature 370, 247–248, 1994)