Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Prvkové složení kosmického prachu a Hubblův kosmický teleskop

 |  5. 9. 1994
 |  Vesmír 73, 533, 1994/9

Goddardův spektrometr s vysokým rozlišením umístěný na Hubblově kosmickém teleskopu posloužil ke stanovení výskytu galia, germania, arzenu, kryptonu, cínu, thalia a olova. Tyto prvky vznikají v nitru hvězd záchytem neutronů. Astronomii zajímá, jak tyto prvky interagují s mezihvězdným prachem a kromě jiného také porovnání dnešního výskytu těžkých prvků v kosmickém prachu s výskytem těchto prvků v době vzniku sluneční soustavy. Data naznačují, že k vysvětlení dnešního skutečného výskytu těžkých prvků v galaktickém kosmickém prachu nestačí pouze jednoduchý kondenzační model (proces je silně ovlivněn chemií). Z dat rovněž vyplývá, že za dobu existence sluneční soustavy se výskyt těžkých prvků měnil.

Science 265, 209-213, 191, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...