Aktuální číslo:

2020/3

Téma měsíce:

Bod zlomu

Výživa pro zdravé zuby

 |  5. 8. 1994
 |  Vesmír 73, 452, 1994/8

Je zřejmé, že dnešní člověk se chová z hlediska zdravé výživy rozumněji než kdykoliv předtím, i když se často setkává s doporučeními, která si zřejmě odporují. Je proto otázka, jaký význam má výživa pro zdraví našich zubů, a to především, pokud máme na mysli požívání tuků, bílkovin, celozrnné potravy, cukru a medu. V ústní dutině jsou přítomny i za tzv. normálních podmínek tisíce mikroorganizmů, které tu žijí v rovnováze. Tyto mikroorganizmy neznamenaly v historii lidstva žádné nebezpečí potud, pokud se člověk živil jen tím, co našel v přírodě a co si mohl ulovit, a to ještě před poznáním všech výhod ohně. První katastrofou byly uhlovodany, z nichž některé tvoří na povrchu zubů hustou vrstvu, proti níž není jakkoliv časté vyplachování úst nic platné. K nejhorším látkám v tomto ohledu patří cukr, a to zvláště hroznový. Složitými chemickými pochody z něj vzniká mléčná kyselina, která doslova drancuje důležité minerály z povrchu zubů. Trvá-li tento pochod dlouhou dobu, pak už nestojí zubnímu kazu nic v cestě. Podle dnešních názorů neexistuje žádné sladidlo přírodního charakteru, jež by nevedlo za určitých okolností k poškození zubů, jedinou výjimkou je Sorbitel z jeřábu, který užívají diabetici. Zubům však škodí i řada potravin včetně ovoce, o jejichž nepříznivém účinku na zuby jsme neměli ani ponětí. A nakonec rada pro ty, kteří se nedovedou obejít bez bramborových lupínků, dnes tak oblíbených, neboť i ty představují pro tvorbu zubního kazu značné riziko. Všem těmto poškozením však lze poměrně snadno zabránit. Podle názoru expertů totiž stačí přívod jednoho miligramu fluoridu denně a naše zuby budou vůči všem jmenovaným rizikům imunní (Ärztl. Praxis 46, 27, 1994/13).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka

O autorovi

Břetislav Fuchs

 

Doporučujeme

(Korona)virus je virus, je virus, je virus...

(Korona)virus je virus, je virus, je virus...

Libor Grubhoffer  |  31. 3. 2020
Vypůjčil jsem si odpověď francouzského mikrobiologa André Lwoffa na otázku, co je to virus. André Lwoff (1902-1994), Nositel Nobelovy ceny za...
Dívčí tajemství a globální pandemie

Dívčí tajemství a globální pandemie

David Storch  |  29. 3. 2020
Všichni to známe. Dívky mají vážná tajemství, které nikdy nikomu neprozradí. Tedy snad jen své nejlepší kamarádce, to je ale v pořádku, poněvadž...
Život není jako dřív. A dlouho nebude

Život není jako dřív. A dlouho nebude

Pavel Plevka  |  27. 3. 2020
Kontrolované provedení populace infekcí SARS-CoV-2 tak, aby nebyl zahlcen náš zdravotní systém, bude trvat několik let, během kterých bude třeba...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné