Výživa pro zdravé zuby
| 5. 8. 1994Je zřejmé, že dnešní člověk se chová z hlediska zdravé výživy rozumněji než kdykoliv předtím, i když se často setkává s doporučeními, která si zřejmě odporují. Je proto otázka, jaký význam má výživa pro zdraví našich zubů, a to především, pokud máme na mysli požívání tuků, bílkovin, celozrnné potravy, cukru a medu. V ústní dutině jsou přítomny i za tzv. normálních podmínek tisíce mikroorganizmů, které tu žijí v rovnováze. Tyto mikroorganizmy neznamenaly v historii lidstva žádné nebezpečí potud, pokud se člověk živil jen tím, co našel v přírodě a co si mohl ulovit, a to ještě před poznáním všech výhod ohně. První katastrofou byly uhlovodany, z nichž některé tvoří na povrchu zubů hustou vrstvu, proti níž není jakkoliv časté vyplachování úst nic platné. K nejhorším látkám v tomto ohledu patří cukr, a to zvláště hroznový. Složitými chemickými pochody z něj vzniká mléčná kyselina, která doslova drancuje důležité minerály z povrchu zubů. Trvá-li tento pochod dlouhou dobu, pak už nestojí zubnímu kazu nic v cestě. Podle dnešních názorů neexistuje žádné sladidlo přírodního charakteru, jež by nevedlo za určitých okolností k poškození zubů, jedinou výjimkou je Sorbitel z jeřábu, který užívají diabetici. Zubům však škodí i řada potravin včetně ovoce, o jejichž nepříznivém účinku na zuby jsme neměli ani ponětí. A nakonec rada pro ty, kteří se nedovedou obejít bez bramborových lupínků, dnes tak oblíbených, neboť i ty představují pro tvorbu zubního kazu značné riziko. Všem těmto poškozením však lze poměrně snadno zabránit. Podle názoru expertů totiž stačí přívod jednoho miligramu fluoridu denně a naše zuby budou vůči všem jmenovaným rizikům imunní (Ärztl. Praxis 46, 27, 1994/13).