Vývoj amerického zemědělství
| 5. 8. 1994Jak orientovat zemědělskou vědu a zemědělce samotné? Úvaha P. Absolona v úvodníku amerického časopisu Science ukazuje americkou vizi.
Většinu tohoto století bylo cílem vědců i farmářů zvýšení výnosů. Pouze mírná pozornost byla věnována chemickému složení stravy. V současnosti si však mnoho spotřebitelů začíná být vědomo významu výživy pro zdraví a snaží se kupovat produkty s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu. Někteří jsou ochotni i připlatit za organicky vypěstované potraviny, aby se vyhnuli i nepatrným množstvím průmyslových herbicidů či pesticidů...
Thomas N. Urban, prezident společnosti Pioneer Hi-Bred International, odhaduje, že r. 2000 bude 25 % veškeré produkce obilí zpracováváno na další produkty: energii, sladidla, škrob, proteiny, olej aj. Značná část tohoto obilí bude geneticky upravena. Např. škrob používaný v papírenství a potravinářství se normálně musí upravovat pomocí různých chemikálií. Zdá se, že bude připravena geneticky modifikovaná kukuřice, jejíž škrob nebude zapotřebí dále upravovat...Donald A. Holt, ředitel Experimentální zemědělské stanice na Univerzitě v Illinois, a jeho kolega S. T. Sonka extrapolovali současné trendy a předvídají další industrializaci hlavních částí systému výroby potravin. Zvětší se část zemědělských výrobků, které jsou nejrůznějším způsobem zhodnocovány – počínaje speciálními chovy a odrůdami plodin a konče potravinami se zvláštním účelem. Science 264, 1383, 1994