Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Rekombinantní bakterie vyrábí indigo z glukózy

 |  5. 8. 1994
 |  Vesmír 73, 477, 1994/8

Burt D. Ensley se spolupracovníky z firmy Amgen (Thousand Oaks, Kalifornie) získal pomocí techniky rekombinantní DNA bakterii, která může přímo syntetizovat indigo z glukózy. Ačkoliv biochemická dráha pro syntézu tohoto významného textilního barviva byla objevena v bakterii Escherichia coli již r. 1983, mikrobiálnímu procesu výroby indiga stálo v cestě několik překážek. Hlavní z nich byla nízká aktivita a krátký poločas inaktivace naftalendioxygenázy, klíčového enzymu v této dráze, a nutnost využívat drahý tryptofan nebo indol jako výchozí substrát.

Ensley a spol. rozsáhle modifikovali E. coli pomocí genového inženýrství, aby zvýšili aktivitu a poločas inaktivace naftalendioxygenázy a umožnili používat jako výchozí substrát levnou glukózu. Aby tato biosyntetická dráha byla konkurenceschopná s používanými komerčními procesy výroby, je nutné další 5 až 10násobné zvýšení bakteriální produkce indiga. Některé dosavadní technologie výroby indiga však využívají nebezpečné chemikálie a produkují toxické vedlejší produkty. Bakteriální fermentace má oproti tomu výhodu ekologické nezávadnosti (Chem. & Eng. News, Vol. 71, 1993, No. 12, p. 18).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Molík

RNDr. Petr Molík (*1949) vystudoval přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Národním informačním středisku se zabývá zpracováním informací z oboru biologie a biotechnologie.

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné