Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Sója a epitelové buňky tlustého střeva

 |  5. 7. 1994
 |  Vesmír 73, 415, 1994/7

Sójové produkty se stále častěji objevují v lidské stravě namísto živočišných bílkovin. V rámci sledování účinku této dietní změny na organizmus srovnávala skupina pracovníků z Oddělení výživy v ústavu Netherlands Institute for Dairy Research krysy krmené sójovou bílkovinou s krysami, které dostávaly ve stravě mléčnou bílkovinu kasein. Podávání sójové bílkoviny vedlo u krys k poškození epitelových buněk tlustého střeva a zvýšenému vylučování magnezia a mastných kyselin do stolice.

Předpokládá se, že při štěpení sójové bílkoviny vznikají hydrofobní peptidy, které vážou mastné kyseliny a žlučové kyseliny a tím znemožňují absorpci mastných kyselin v horním úseku tenkého střeva. Zvýšená koncentrace mastných kyselin je pak toxická pro epitelové buňky tlustého střeva a způsobuje jejich rozpad. (J. Nutr. 123 : 1709 - 1713, 1993)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Pavel Kraml

Doc. MUDr. Pavel Kraml, Ph.D., (*1960) se na II. interní klinice 3. lékařské fakulty UK a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady FNKV zabývá vnitřním lékařstvím se zaměřením na metabolismus tuků a preventivní kardiologii.

Doporučujeme

Tajemná „Boží země“ Punt

Tajemná „Boží země“ Punt uzamčeno

Břetislav Vachala  |  4. 12. 2017
Mnoho vzácného zboží starověkého Egypta pocházelo z tajemného Puntu, kam Egypťané pořádali časté obchodní výpravy. Odkud jejich expedice...
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...
Hranice svobody

Hranice svobody uzamčeno

Stefan Segi  |  4. 12. 2017
Podle listiny základních práv a svobod, která je integrovaná i v Ústavě ČR, jsou „svoboda projevu a právo na informace zaručeny“ a „cenzura je...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné