Sója a epitelové buňky tlustého střeva
| 5. 7. 1994Sójové produkty se stále častěji objevují v lidské stravě namísto živočišných bílkovin. V rámci sledování účinku této dietní změny na organizmus srovnávala skupina pracovníků z Oddělení výživy v ústavu Netherlands Institute for Dairy Research krysy krmené sójovou bílkovinou s krysami, které dostávaly ve stravě mléčnou bílkovinu kasein. Podávání sójové bílkoviny vedlo u krys k poškození epitelových buněk tlustého střeva a zvýšenému vylučování magnezia a mastných kyselin do stolice.
Předpokládá se, že při štěpení sójové bílkoviny vznikají hydrofobní peptidy, které vážou mastné kyseliny a žlučové kyseliny a tím znemožňují absorpci mastných kyselin v horním úseku tenkého střeva. Zvýšená koncentrace mastných kyselin je pak toxická pro epitelové buňky tlustého střeva a způsobuje jejich rozpad. (J. Nutr. 123 : 1709 - 1713, 1993)