Aktuální číslo:

2019/3

Téma měsíce:

Klam

Sója a epitelové buňky tlustého střeva

 |  5. 7. 1994
 |  Vesmír 73, 415, 1994/7

Sójové produkty se stále častěji objevují v lidské stravě namísto živočišných bílkovin. V rámci sledování účinku této dietní změny na organizmus srovnávala skupina pracovníků z Oddělení výživy v ústavu Netherlands Institute for Dairy Research krysy krmené sójovou bílkovinou s krysami, které dostávaly ve stravě mléčnou bílkovinu kasein. Podávání sójové bílkoviny vedlo u krys k poškození epitelových buněk tlustého střeva a zvýšenému vylučování magnezia a mastných kyselin do stolice.

Předpokládá se, že při štěpení sójové bílkoviny vznikají hydrofobní peptidy, které vážou mastné kyseliny a žlučové kyseliny a tím znemožňují absorpci mastných kyselin v horním úseku tenkého střeva. Zvýšená koncentrace mastných kyselin je pak toxická pro epitelové buňky tlustého střeva a způsobuje jejich rozpad. (J. Nutr. 123 : 1709 - 1713, 1993)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Pavel Kraml

Doc. MUDr. Pavel Kraml, Ph.D., (*1960) se na II. interní klinice 3. lékařské fakulty UK a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady FNKV zabývá vnitřním lékařstvím se zaměřením na metabolismus tuků a preventivní kardiologii.

Doporučujeme

Kompost je mikrobiologické muzeum

Kompost je mikrobiologické muzeum

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2019
Člověk vyrábí spoustu organických látek, které jsou přírodě neznámé a špatně se rozkládají. Mnohé z nich představují nebezpečí – od akutní...
Pozor na zubaře s iluzí

Pozor na zubaře s iluzí

Jan Kremláček  |  4. 3. 2019
Mozek je silný výpočetní nástroj. Zpracovává současně obrovské množství dat ze svého okolí a reaguje na ně tak, aby svému organismu zajistil...
Fantóm rodu archeopteryxov

Fantóm rodu archeopteryxov

Martin Kundrát  |  4. 3. 2019
Vták, alebo plaz? Ani jedno, ani druhé, ale kombinácia oboch. Archeopteryx je opereným plazom! Predznamenal zmeny, ktoré preniesli dinosaurov na...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné