Aktuální číslo:

2018/5

Téma měsíce:

Bolest

Sója a epitelové buňky tlustého střeva

 |  5. 7. 1994
 |  Vesmír 73, 415, 1994/7

Sójové produkty se stále častěji objevují v lidské stravě namísto živočišných bílkovin. V rámci sledování účinku této dietní změny na organizmus srovnávala skupina pracovníků z Oddělení výživy v ústavu Netherlands Institute for Dairy Research krysy krmené sójovou bílkovinou s krysami, které dostávaly ve stravě mléčnou bílkovinu kasein. Podávání sójové bílkoviny vedlo u krys k poškození epitelových buněk tlustého střeva a zvýšenému vylučování magnezia a mastných kyselin do stolice.

Předpokládá se, že při štěpení sójové bílkoviny vznikají hydrofobní peptidy, které vážou mastné kyseliny a žlučové kyseliny a tím znemožňují absorpci mastných kyselin v horním úseku tenkého střeva. Zvýšená koncentrace mastných kyselin je pak toxická pro epitelové buňky tlustého střeva a způsobuje jejich rozpad. (J. Nutr. 123 : 1709 - 1713, 1993)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Pavel Kraml

Doc. MUDr. Pavel Kraml, Ph.D., (*1960) se na II. interní klinice 3. lékařské fakulty UK a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady FNKV zabývá vnitřním lékařstvím se zaměřením na metabolismus tuků a preventivní kardiologii.

Doporučujeme

Na Jižní Georgii už potkana nepotkáte

Na Jižní Georgii už potkana nepotkáte

Pavel Pipek  |  12. 5. 2018
Sotva se Novozélanďané pochlubili úspěšnou eradikací myší z Ostrova protinožců (viz Vesmír 97, 264, 2018/5), přišli ochranáři z Jižní Georgie...
Ochota zabíjet

Ochota zabíjet

Marek Janáč  |  2. 5. 2018
My lidé se nevraždíme jen tak. Máme své preference při tom, koho zabít a koho ušetřit. Když už překročíme psaná i nepsaná většinová pravidla...
Antropologie bolesti

Antropologie bolesti

Martin Soukup  |  2. 5. 2018
Bolest má krom jiných hledisek i svůj antropologický rozměr. Z mezikulturního srovnání v historii i v současnosti je evidentní, že bolest je v...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné