Aktuální číslo:

2019/1

Téma měsíce:

Led

Sója a epitelové buňky tlustého střeva

 |  5. 7. 1994
 |  Vesmír 73, 415, 1994/7

Sójové produkty se stále častěji objevují v lidské stravě namísto živočišných bílkovin. V rámci sledování účinku této dietní změny na organizmus srovnávala skupina pracovníků z Oddělení výživy v ústavu Netherlands Institute for Dairy Research krysy krmené sójovou bílkovinou s krysami, které dostávaly ve stravě mléčnou bílkovinu kasein. Podávání sójové bílkoviny vedlo u krys k poškození epitelových buněk tlustého střeva a zvýšenému vylučování magnezia a mastných kyselin do stolice.

Předpokládá se, že při štěpení sójové bílkoviny vznikají hydrofobní peptidy, které vážou mastné kyseliny a žlučové kyseliny a tím znemožňují absorpci mastných kyselin v horním úseku tenkého střeva. Zvýšená koncentrace mastných kyselin je pak toxická pro epitelové buňky tlustého střeva a způsobuje jejich rozpad. (J. Nutr. 123 : 1709 - 1713, 1993)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Pavel Kraml

Doc. MUDr. Pavel Kraml, Ph.D., (*1960) se na II. interní klinice 3. lékařské fakulty UK a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady FNKV zabývá vnitřním lékařstvím se zaměřením na metabolismus tuků a preventivní kardiologii.

Doporučujeme

Dostali jsme obrovskou šanci

Dostali jsme obrovskou šanci

Eva Bobůrková  |  7. 1. 2019
Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, jíž jsou oceňováni myslitelé „přesahující svým dílem do kulturního, společenského i každodenního...
Dejte to k ledu. Ale ke kterému?

Dejte to k ledu. Ale ke kterému? uzamčeno

Dominik Heger  |  7. 1. 2019
„A přece mě můj dobrý kůň ve vlasti přenesl přes široké jezero jako to za námi, a přitom si nesmočil ani chlup nad kopytem,“ řekl křesťanský rytíř...
Nedopsaný příběh červeného sněhu

Nedopsaný příběh červeného sněhu

Červené zabarvení sněhu v horských a polárních oblastech způsobené masivním namnožením mikroskopických řas přitahuje pozornost od dávných dob....

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné