Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Signály klimatických změn: existují jakékoli známky?

 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 174, 1994/3

Změny v klimatu jsou řízeny kombinovaným souborem faktorů sestávajících z regionálně nesourodých změn přirozeného i umělého původu, právě tak jako z vlivů daných sluneční proměnlivostí a skleníkovými plyny emitovanými v důsledku lidských činností. Ověření platnosti modelových projekcí, které berou v úvahu pouze vzrůst skleníkových plynů, nemusí být konzistentní, jestliže toto ověření chceme vidět v místních anebo časových projevech reálných klimatických dat.

Dlouho se již diskutuje o otázce, zda na pozadí vysoce kolísajících pozorovaných záznamů teploty (vedených od 19. století) je možno zjistit signál globálního oteplení v důsledku antropogenních skleníkových plynů anebo signál atmosférického aerosolového ochlazení (vlivem emisí oxidu siřičitého SO2 a následnou tvorbu sulfátových iontů).

Science 263, 341–347, 1994

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Klimatologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...