mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Pokorný V. a kol.: Všeobecná paleontologie

UK, Praha 1992, 114 Kč
 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 136, 1994/3

Paleontologie stojí na průsečíku dvou věd. Setkává se v něm geologie s evoluční biologií. V posledních letech je stále větší důraz kladen na třetí důležité zaměření paleontologie, kterým je studium globálních změn prostředí. Publikace kolektivu autorů řeší na 300 stranách velkého formátu a 180 obrázcích základní otázky týkající se systematiky, dějin paleontologie, paleoekologie, evoluce, biostratigrafie, základních činitelů globálních změn a řady dalších otázek. Činí tak velmi hutnou, informativní formou, která knihu spíše přibližuje encyklopedii. Publikace je atraktivní zejména pro mezioborové přesahy – kapitoly o účasti organizmů na vznik půd, o vlivu organizmů na klima nebo ty, které obsahují prostý popis izotopové termometrie, uvítají zemědělci, geografové, paleoklimatologové a další odborníci.

Na řadu dílčích otázek uvedených v knize je možné se dívat z jiných úhlů, doplnit je, či poněkud zmodernizovat. Jsou to však jen druhořadé možné výtky. Podstatné je, že autorům se podařil syntetický pohled na vývoj planety, který z této knihy, původně zamýšlené jako vysokoškolská učebnice paleontologie, vytváří první českou učebnici globálních změn prostředí. Autoři – sami paleontologové - psali knihu pro paleontology, ale nedivil bych se, kdyby měla podstatně větší vliv právě v té široké, mezioborové skupině vzdělanců zajímajících se o Zemi jako takovou.

Kniha má přiměřenou cenu 114 Kč a pravděpodobně podceněný náklad pouhých 600 kusů. Ještě nedávno by takové dílo mohlo vyjít snad jenom v dotované Academii, jíž díky moderní typografii velmi rychle roste pružná konkurence řady malých nakladatelství s jedním či několika středními stolními počítači a pár lidmi. Donedávna by se totiž „Všeobecná paleontologie“ mohla objevit jen jako obvyklá skripta na špatném savém papíře s rozpitými typy, a koupili by si je jen studenti. Dnes tatáž publikace vychází jako atraktivní knížka.

Citát

STEPHEN JAY GOULD: Pandin Palec, Mladá fronta, edice Kolumbus, Praha 1988, str. 76

Svět naneštěstí jen zřídkakdy hoví našim tužbám. Věčně se odmítá chovat rozumně. Žalmista se nevyznamenal coby pronikavý pozorovatel, když napsal: „Byl jsem mlád a zestaral jsem, a neviděl jsem spravedlivého, opuštěného, ani semene jeho žebrati o chleba.“ Rozvoj vědy často brzdí tyranie toho, co je za racionální pouze považováno. Koho před Einsteinem by napadlo, že na hodnoty hmoty a stárnutí může mít vliv rychlost blízká rychlosti světla?

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Václav Cílek

RNDr. Václav Cílek (*1955) vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě UK. V Geologickém ústavu AV ČR, v. v. i., v Praze se zabývá zejména geologií kenozoika. Je autorem nebo spoluautorem četných úspěšných knih. Z posledních let např. Co se děje se světem (2016), Evropa, náš domov (2018), Krajiny srdce (2016), Podzemní Čechy (2015), Poutník časem chaosu (2017), V síti paměti uvízl, slunce se ptal (2016), Nové počasí (2014) a mnohé další.
Cílek Václav

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...