Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Jak se stane ze studenta medicíny dobrý lékař?

(Vesmír 72, 264, 1993/5)
 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 124, 1994/3

A přesto se na některých fakultách přijímá (a dokonce prý „s úspěchem“) pouze podle testů, např. takového (poněkud pozměněn, aby se autoři v tom nenašli a neurazili se, ale princip zůstává):

Úkol: Škrtněte, co tam nepatří: kapr, karas, okoun, žralok, velryba.

Kandidát na přijetí škrtne ochotně a s úlevou „velryba“ a je přesvědčen, že získal +5 bodů. Má pravdu, souhlasí to se vzorem!

Okamžitě škrtá s nadšením i žraloka, poněvadž to také není ryba, ale paryba. Chyba lávky! Ztrácí 5 bodů. Proč? Protože v dekodéru to škrtnuto není. Ale adept to zatím neví.

S nemenším nadšením řeší „zadaný úkol“ dále. Co tam ještě nepatří? Okoun je čeleď okounovití, kapr a karas Cyprinidae. Škrtá okouna. Pak kolabuje: škrtnout kapra či karase - různé rody.

Pochopil, že padl do nastražené léčky, vzdává a odchází. Dobře mu tak, jeho inteligence a sebevědomí nestačily na to, aby se vzepřel. Neměl ani komu.

Když přijde zpráva, že nebyl přijat, již ví, jaké chyby se dopustil, měl škrtnout pouze „velryba“, protože toto jediné slovo neobsahuje písmeno „k“, a proto tam nepatří.

IQ je holt IQ!

O autorovi

Oldřich Nečas

Prof. MUDr. Oldřich Nečas, DrSc., (*1925) vystudoval Lékařskou fakultu MU v Brně. V Biologickém ústavu Lékařské fakulty MU se zabývá buněčou a teoretickou biologií.

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...