Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Jak se stane ze studenta medicíny dobrý lékař?

(Vesmír 72, 264, 1993/5)
 |  5. 3. 1994
 |  Vesmír 73, 124, 1994/3

A přesto se na některých fakultách přijímá (a dokonce prý „s úspěchem“) pouze podle testů, např. takového (poněkud pozměněn, aby se autoři v tom nenašli a neurazili se, ale princip zůstává):

Úkol: Škrtněte, co tam nepatří: kapr, karas, okoun, žralok, velryba.

Kandidát na přijetí škrtne ochotně a s úlevou „velryba“ a je přesvědčen, že získal +5 bodů. Má pravdu, souhlasí to se vzorem!

Okamžitě škrtá s nadšením i žraloka, poněvadž to také není ryba, ale paryba. Chyba lávky! Ztrácí 5 bodů. Proč? Protože v dekodéru to škrtnuto není. Ale adept to zatím neví.

S nemenším nadšením řeší „zadaný úkol“ dále. Co tam ještě nepatří? Okoun je čeleď okounovití, kapr a karas Cyprinidae. Škrtá okouna. Pak kolabuje: škrtnout kapra či karase - různé rody.

Pochopil, že padl do nastražené léčky, vzdává a odchází. Dobře mu tak, jeho inteligence a sebevědomí nestačily na to, aby se vzepřel. Neměl ani komu.

Když přijde zpráva, že nebyl přijat, již ví, jaké chyby se dopustil, měl škrtnout pouze „velryba“, protože toto jediné slovo neobsahuje písmeno „k“, a proto tam nepatří.

IQ je holt IQ!

O autorovi

Oldřich Nečas

Prof. MUDr. Oldřich Nečas, DrSc., (*1925) vystudoval Lékařskou fakultu MU v Brně. V Biologickém ústavu Lékařské fakulty MU se zabývá buněčou a teoretickou biologií.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...