mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Chcete mít úspěch ve vědě?

Čtyři základní rady J. D. Watsona
 |  5. 2. 1994
 |  Vesmír 73, 116, 1994/2

2. března 1993 se konalo v Cold Spring Harbor Laboratory sympozium oslavující 40. výročí objevu Watsona a Cricka: DNA je dvojitá šroubovice (double helix). Co řekl Watson o úspěchu ve vědě? Především: Když chcete mít úspěch ve vědě, musíte mít štěstí (Science 261:1812, 1993). Ale štěstí samo nestačí.

Musíte mít intelekt a vůli neposlouchat konvence. Jinak by se byl Watson stal pouhým ornitologem. (Pozn. red.: Proč ornitologem? Za ornitologa bychom mohli s trochou dobré vůle považovat i K. Lorenze, a ten nebyl "pouhým". Watson se přeci právě tak dobře mohl stát špatným molekulárním biologem!) Čtyři základní pravidla? Poučte se od těch, co uspěli!

Vyhýbejte se těm hloupým, hledejte společnost těch, kdo jsou chytřejší než vy.

Riskujte! Watsonovi radili, aby se místo krystalografie (pro kterou neměl předpoklady) zabýval histologií. A přece pomocí krystalografie objevil s Crickem dvojitou šroubovici.

Mějte někoho za sebou! Když se dostanete do maléru (se svým ideami), někdo se vás musí zastat. Nikdy nedělejte, co vás nudí! Když vám někdo radí, abyste dělal věci, které vás nebaví, neposlechněte - i za cenu konfliktu. Je dost těžké dělat i jen to, co vás baví. Musíte ale mít kritiky, je lepší nebýt izolován. Máte znát každého ve svém oboru a komunikovat s ním. Poslední pravidlo tedy zní: Když nemůžete snést své kritiky (recenzenty) - jděte od vědy.

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...