Když se nám po čili-papričkách orosí čelo
| 5. 10. 2001Je to zdravé? Asi ano, protože národy často požívající ostrou stravu mají výskyt obezity jen u 3 % obyvatel, jako třeba v Koreji, Japonsku a Hongkongu, kdežto ostatní 10 %. Kapsaicin z čili nejen zvyšuje tvorbu, a tedy i výdej tepla, ale také vede k rychlejšímu zasycení, takže se toho sní méně. Dokonce by v „ostrosti“ mohl spočívat i „antisklerotický“ účinek česneku. Energetický výdaj zvyšuje také kofein, s ním se to ale nemá přehánět. K snižování příjmu potravy a k prevenci obezity snad přispívají i jiné chuťové složky potravy – malé peptidy s opioidním účinkem z glutenu a z kaseinu, látky jiné než kofein z pražené kávy. Tvorbou tepla z požité potravy se obezitologové zabývají už dávno, ale některé staré pokusy (např. s dinitrofenolem) skončily poškozením jater. (The Lancet 358, 348, 2001)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [345,09 kB]