Bakterie a arzen
| 5. 6. 1996 | Vesmír 75, 356, 1996/6
Michel Leblanc se svými kolegy z Univerzity v Montpellier zkoumali opuštěný důl Carnoules na jihu Francie, v němž se těžilo olovo a zinek. Ve vodě protékající dolem nalezli bakterie, o nichž se domnívají, že patří ke kmenům Thiobacillus a Peptothrix. Voda v horní části obsahuje až 300 mg arzenu na litr (30 000násobek limitu SZO pro pitnou vodu) a po pouhých dvou kilometrech už jen 0,4 miligramu arzenu na litr. Sedimenty mezi těmito místy obsahují 9 až 20 % arzenu.
Podobné bakterie v jiných kyselých prostředích získávají energii oxidací kovů. Nové bakterie jsou první, které ke stejnému účelu používají arzen. Proces spočívá v přeměně rozpustné formy arzenu na poměrně stabilní a méně toxickou sraženinu. (New Sci. 150, No. 2025, str. 19, 1996)
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Hvězdy, které se červenají
Soňa Ehlerová | 2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života
Jan Turek | 2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat 
Jaroslav Petr | 2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.