Bakterie a arzen
| 5. 6. 1996 | Vesmír 75, 356, 1996/6
Michel Leblanc se svými kolegy z Univerzity v Montpellier zkoumali opuštěný důl Carnoules na jihu Francie, v němž se těžilo olovo a zinek. Ve vodě protékající dolem nalezli bakterie, o nichž se domnívají, že patří ke kmenům Thiobacillus a Peptothrix. Voda v horní části obsahuje až 300 mg arzenu na litr (30 000násobek limitu SZO pro pitnou vodu) a po pouhých dvou kilometrech už jen 0,4 miligramu arzenu na litr. Sedimenty mezi těmito místy obsahují 9 až 20 % arzenu.
Podobné bakterie v jiných kyselých prostředích získávají energii oxidací kovů. Nové bakterie jsou první, které ke stejnému účelu používají arzen. Proces spočívá v přeměně rozpustné formy arzenu na poměrně stabilní a méně toxickou sraženinu. (New Sci. 150, No. 2025, str. 19, 1996)
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost
Pavel Potužák | 1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním 
Vladimír Vondrejs | 1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny
Lukáš Krmíček | 1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.