Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

Bakterie a arzen

 |  5. 6. 1996
 |  Vesmír 75, 356, 1996/6

Michel Leblanc se svými kolegy z Univerzity v Montpellier zkoumali opuštěný důl Carnoules na jihu Francie, v němž se těžilo olovo a zinek. Ve vodě protékající dolem nalezli bakterie, o nichž se domnívají, že patří ke kmenům ThiobacillusPeptothrix. Voda v horní části obsahuje až 300 mg arzenu na litr (30 000násobek limitu SZO pro pitnou vodu) a po pouhých dvou kilometrech už jen 0,4 miligramu arzenu na litr. Sedimenty mezi těmito místy obsahují 9 až 20 % arzenu.

Podobné bakterie v jiných kyselých prostředích získávají energii oxidací kovů. Nové bakterie jsou první, které ke stejnému účelu používají arzen. Proces spočívá v přeměně rozpustné formy arzenu na poměrně stabilní a méně toxickou sraženinu. (New Sci. 150, No. 2025, str. 19, 1996)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

J. Rynda

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...