i
První geneticky modifikované maso může na talíře Američanů
| 31. 12. 2020Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) schválil maso geneticky modifikovaného prasete linie GalSafe jako bezpečné pro konzumaci. Budou si Američané pochutnávat na geneticky modifikovaném vepřovém?
„Jde o obrovský milník pro vědecké inovace, neboť jde o vůbec první schválení živočišného biotechnologického produktu současně jako potraviny i potenciálního zdroje pro biomedicínské použití“, komentuje výsledek schvalovacího procesu komisař FDA Stephen M. Hahn.
K dalšímu čtení...
Zpráva FDA k výsledkům schvalovacího procesu z 14. prosince 2020 (dostupné on-line).
O autorovi
Jaroslav Petr
Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., (*1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi se zabývá regulací zrání savčích oocytů a přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze. Je členem redakční rady Vesmíru.

Doporučujeme
Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem 
Eva Bobůrková | 3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná 
Natalie Venclová, Kateřina Tomková | 3. 2. 2025
Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak 
Marek Janáč | 3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...