Arktida2024banner2Arktida2024banner2Arktida2024banner2Arktida2024banner2Arktida2024banner2Arktida2024banner2

Basařová Gabriela

Prof. Ing. Gabriela Basařová, DrSc., (*1934) vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor sladařství a pivovarství. Pracovala v Plzeňských pivovarech, Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, vedla Ústav kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT v Praze, kde nyní přednáší předměty „sladařství a pivovarství“ a „moderní biotechnologie a bioekologie“.

Počet článků: 3

Jak se vyrábí nízkoalkoholické a nealkoholické pivo?

14. 4. 2005  |  Vesmír 84, 221, 2005/4
Zájem pivovarů obohatit sortiment o nové výrobky – nealkoholická a nízkoalkoholická piva – měl několik příčin. Výrobci si uvědomovali, že trh v...
 

Každé pivo se drží svých kvasinek

15. 3. 2004  |  Vesmír 83, 154, 2004/3
České pivovarství spontánně přešlo od r. 1848 na výrobu piva s použitím kvasničných kmenů spodního kvašení Saccharomyces cerevisiae var. uvarum....
 

Cesty piva

6. 10. 2003  |  Vesmír 82, 550, 2003/10
Kvašený nápoj z obilného sladu, z nějž je odvozeno dnešní pivo, je výrobek, jehož počátky sahají až do neolitu, tj. mladší doby kamenné. Přes...