Aktuální číslo:

2025/3

Téma měsíce:

Humor

Obálka čísla

K podstatě řízku

 |  3. 3. 2025
 |  Vesmír 104, 192, 2025/3

Může průměrně zorientovaný mluvčí češtiny věřit, že kupříkladu sójový párek je masný výrobek, a pak být oklamán jeho sójovostí? Spory nad přípustností názvů jako fazolový burger, veganský řízek nebo tofu steak z prosince a ledna nakonec ukončil ministr zemědělství s tím, že seznam chráněných potravin se rozšiřovat nebude. Bez vášní se tedy můžeme podívat na jazykovou strukturu, která podobné spory umožnila.

Co si představíte, když se řekne řízek? Nejspíš plátek masa, dost možná v osmaženém trojobalu. Vídeňský řízek? Řekněme totéž, ale prý jedině z telecího masa. A teď pozor: houbový řízek? Běžná zkušenost s českým světem radí, že to nebude uříznutý (odtud řízek) kus masa, nýbrž houby. Ale jak to, když je to stejná konstrukce – jádrové podstatné jméno rozvité jménem přídavným?

Takové jmenné kombinace, ač stejného vzezření, jsou totiž dvojího typu. V prvním přídavné jméno jen upřesňuje druh toho, co pojmenovává podstatné jméno. Lněná košile je druh košile, funkcionalistická architektura je druh architektury, aplikovaná lingvistika je druh lingvistiky.

V druhém typu však nejde o druh pojmenovávané skutečnosti, nýbrž o „něco jako“ pojmenovávanou skutečnost. Zimní zahrada není druh zahrady, nýbrž něco jako zahrada – místnost s množstvím rostlin, tedy s náplní běžnou v zahradách. A zpátky k jídlu: květákový mozeček, jak víme, není malý mozek ani zadní část mozku s jakýmsi vztahem ke květáku, nýbrž něco jako moz(eč)ek – pojmenování metaforické.

Jenže i typ „něco jako x“ má limity. Analýza houbový řízek = „něco jako [masový] řízek“ předpokládá, že řízek sám je onen smažený trojobalený plátek masa. Tak se nejspíš ustálil v myslích většiny uživatelů češtiny, ale není to řízek jediný možný. První význam slova řízek je totiž podle (pravda, už dost starého) Slovníku spisovné češtiny ‚odříznutý kus‘ s příklady vyluhované řízky cukrovkyrozmnožování jiřin řízky. Plátek masa je význam druhý, pokrm z něj připravený je až třetí.

Kudy vede cesta z tohoto jazykového zmatku? Zaprvé přes jazykový obyčej. S víceslovnými výrazy i jejich reálnými protějšky se potkáváme a poznáváme jejich vztah. A zadruhé přes naši upřímnost. Netvařme se, že když u řízku, párku, burgeru nebo steaku uvidíme napsáno sójový, tofu, vege(tariánský), vegan(ský), rostlinný ap., budeme očekávat maso. Nelžeme si do jazykové kapsy.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Ondřej Dufek

PhDr. Ondřej Dufek, Ph.D., (*1986) vystudoval žurnalistiku, mediální studia a bohemistiku. Pracuje jako koordinátor komunikace na Filozofické fakultě UK, předtím dlouhá léta působil v Ústavu pro jazyk český AV ČR včetně jeho jazykové poradny. Zabývá se sociolingvistikou a analýzou diskurzu s využitím jazykových korpusů; zajímá ho, jak se k jazyku vztahují jeho uživatelé a co se jazykem dělá ve společnosti. Je tichým společníkem twitterového účtu @lingvojazyce. Oceňuje architekturu a pivo.

Doporučujeme

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller?

Kdo byl Kosmas? A proč napsal první český bestseller? uzamčeno

Irena Jirků  |  3. 3. 2025
K výzkumu Kosmovy kroniky se po letech vrátil, protože – jak říká – dosud nenašel uspokojivou odpověď na základní otázku: Proč vůbec vznikla?...
Mají zvířata smysl pro legraci?

Mají zvířata smysl pro legraci?

Jaroslav Petr  |  3. 3. 2025
Umí se zvířata smát nebo aspoň usmívat? Mají smysl pro to, čemu my lidé říkáme humor? Pokud ano, jak se jejich schopnosti projevují a k čemu jsou...
Selský rozum u kulatého stolu

Selský rozum u kulatého stolu uzamčeno

Selský rozum rezonuje napříč společností jako jakýsi archetyp racionálního myšlení. Není to ale pouze rétorická figura, která se používá pro svůj...