Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024
i

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Zmatky ve jménu férovosti

 |  2. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 478, 2024/9

Zatímco se u nás vede ostrý spor o česká jména ptáků (viz s. 502), na celosvětové úrovni se podobně náruživě diskutuje o možných změnách vědeckých jmen nejrůznějších skupin organismů.

Červencový mezinárodní botanický kongres v Madridu nakonec zamítl návrh na retroaktivní přejmenování rostlin, hub a řas, jejichž vědecká jména odkazují na problematické osobnosti (např. obchodníky s otroky) nebo jsou z jiného důvodu pro někoho urážlivá. Botanici se ale dohodli na zřízení komise, která od roku 2026 bude posuzovat všechna nově navržená jména a bude mít právo je zamítnout. A jedna skupina už dříve popsaných druhů se přece jen přejmenování dočká. Jedná se o druhy obsahující ve svém jméně slova odvozená od slova caffra (nebo kaffir), jímž v době apartheidu bílí kolonisté pejorativně označovali původní obyvatele, a dnes je považováno za silně urážlivé. V taxonomické nomenklatuře se toto slovo promění na podobně znějící, ale odkazující na africký původ druhů (afra, afrorum, afrum…).

Proti snahám o zpětné přejmenovávání biologických druhů se nedávno vymezil článek v časopise BioScience, který podepsalo 1563 botaniků, zoologů, ekologů a dalších biologů včetně 64 vědců působících v České republice (mimo jiné Petr Pyšek, Jan Pergl, Julius Lukeš, Milan Chytrý nebo Jan Lepš). Autoři píší, že mají pochopení pro kolegy, kteří usilují o spravedlivější vědecké názvosloví „s cílem zacelit některé rány, které kolonialismus, sexismus, rasismus, kastovnictví a další lidská selhání způsobila společenstvím na celé planetě“. Upozorňují však, že tyto snahy zároveň ohrožují schopnost univerzálního názvoslovného systému plnit svou hlavní funkci, tedy umožňovat jednoznačnou vědeckou komunikaci.

„Není jasné, zda byly důsledky některých z těchto navrhovaných revizí plně promyšleny a zda zamýšlené dobro nemůže být převáženo negativními účinky. S ohledem na různorodé společenské a zeměpisné zázemí navrhovatelů takových změn by se počet názvů, kterých se to týká, mohl časem snadno pohybovat v řádu statisíců,“ uvádí se v článku. Autoři zdůrazňují, že taxonomická nomenklatura by měla být univerzální (globálně platná), stabilní (i kvůli hladké transgenerační komunikaci), neutrální (je to nástroj pro jednoznačné rozlišení taxonů, nic víc) a transkulturní (nepodléhající lokálním módám, tlakům a dobovým kontextům). Doporučují držet se principu priority (platí nejstarší použitelné jméno) a se změnami být velmi opatrní.

Jiménez-Mejías P. et al.: BioScience, 2024, DOI: 10.1093/biosci/biae043

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Botanika
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...