Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Reálně nevím

 |  2. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 524, 2024/9

„Ja realne nevim co si oblikat do toho počasí,“ zněl popisek jednoho tiktokového videa. Ještě nedávno by mě to nezarazilo. Ale od chvíle, kdy se o fascinaci slovem reálně rozhovořil můj student Tomáš, jsem si na ten výraz vypěstovala jemnocitné detektory. Je to totiž invazní druh.

Že se jazyk mění stejně jako krajina a její biologický základ, netřeba zdůrazňovat. Před stem let tu stála reálná gymnázia, mající charakter matematicko-přírodovědný. Reální akademie je jediný příklad u hesla reálnj v Jungmannově slovníku z let 1835 až 1839. Dnes už takové označení zarostlo zapomněním. V roce 1848 používá reálně Josef Holeček jakožto protiklad k ideálně: „Nelíčím postavy a poměry idealně, nýbrž realně“. Reálně tu začíná fungovat jako příslovce k přídavnému jménu reálný/reální, tedy ‚existující, smysly vnímatelný, vycházející ze skutečnosti‘. Ani tehdy nejspíš neznamenalo skutečněreálně zcela totéž, jak napovídá doklad z téhož roku, v němž oba druhy koexistují v jedné větě: „aby se i na gymnásiích vyučovalo věcem skutečně a realně platným“. Jejich vztah se nevyhranil ani po dalších sto letech: „tyto státy projeví aspoň elementární snahu skutečně se o něčem reálně domluvit se Sovětským svazem“ (Mladá fronta, 1950). Nejde-li jen o vršení výrazů, mohly mít původně trochu jiné funkce. Asi jako okurka hadovka a okurka nakládačka.

Jazykové korpusy dokládají, že frekvence reálně od počátku tisíciletí doteď pomalu, ale zatím neotřesitelně stoupá. Reálně už se nechová jako spořádané příslovce, snaží se uchytit všude možně jako intenzifikátor nebo jako bujný částicový prostředek. Ostatně míří po trase prošlapané právě výrazy jako skutečně, doopravdy nebo opravdu. Chtít je striktně slovnědruhově klasifikovat nic dobrého nevyplodí. Je-li zmrzlina reálně dobrá, poznáme, jestli je dobrá podle faktů, nebo prostě jen velmi dobrá? Nebo tím říkám druhému něco jako „věř mi, dej si ji taky“, a reálně je tedy prostředkem ujištění?

Nové významové stadium slova reálně si v českém ekosystému ještě ani neupevnilo pozici a my jsme se nad ním nestihli dost narozčilovat, a už mu konkuruje nový invazní druh. Anglické for real, zkráceně fr. Na sociálních sítích čteme: „máš krásný oči, fr moc hezký oči“ nebo „fr jak se zacnes mit rad?“ nebo „typek vypadal fr nejvic hot jak nikdo jinej na světě“. Pěstovat tahle slova nemusíte. Ostatním je ale za zahrad netrhejte. Budou-li dost silná, přežijí všechny puristické pesticidy, a nebudou-li, zarostou zas něčím jiným. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Hana Dufková

Mgr. Hana Dufková, Ph.D., (*1986) vystudovala doktorské studium v oboru český jazyk, dlouhodobě pracuje v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK, podílí se na projektu v Psychologickém ústavu AV ČR, píše učebnici, je v projektu Zeptej se vědce a externě učí na Ústavu bohemistiky pro cizince a komunikace neslyšících FF UK. Zajímá ji didaktika jazyka, popularizace vědy, znakové jazyky a mnoho podob vztahu jazyka a společnosti, která funguje na provázanosti mysli a jazyka, a jedince ve společnosti jazyků. Přestala věřit v to, že jazyk se dá a má dát usměrnit. Kromě práce miluje cesty vlakem kamkoli pryč, zvěř, pivovarnictví a svoje blízké.

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...