Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024
i

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Mládí vpřed, nebo stranou?

 |  2. 9. 2024
 |  Vesmír 103, 471, 2024/9

To jsem se vás chtěl zeptat: čtete ve Vesmíru medailonky autorů? Pokud ne, až dolistujete na s. 522, udělejte prosím výjimku. Tereza Šustrová, první autorka článku o nanoluciferáze, je ročník 2004. Letos maturovala. A kromě autorství článku ve Vesmíru už má na kontě i publikaci v Nature Communications.1) Loni se svým výzkumem vyhrála v kategorii molekulární biologie Středoškolskou odbornou činnost (SOČ), letos ji ocenila Učená společnost ČR a nejnověji se může pyšnit titulem Středoškolák roku 2024. Myslím, že o ní ještě uslyšíme.

Co nám úspěch brněnské gymnazistky říká? Že už na střední škole si lze sáhnout na velkou vědu. A nejen sáhnout; aktivně přispět k jejímu rozvoji. A že podporovat talentované středoškoláky má smysl. Čím více talentů podchytíme a čím dříve se jim začneme věnovat a vytvoříme jim podmínky, v nichž mohou svůj talent rozvíjet, tím lépe – pro ně, pro vědu, pro společnost.

SOČ i soutěž Středoškolák roku mají štěstí, že v názvu nemají slovo „olympiáda“. Jinak by čelily stejným potížím jako vědomostní olympiády, na které „zaklekl“ Český olympijský výbor (ČOV). Co na tom, že jejich organizátoři už desítky let bez nároku na odměnu věnují svůj volný čas právě rozvoji vědeckých talentů? Že absolventy olympiád nelze přehlédnout coby výrazné osobnosti ve vědeckých ústavech, na vysokých školách, ve státní správě i v soukromé sféře a že na zkušenosti získané díky těmto soutěžím nedají dopustit? ČOV se ohání zákonem č. 60/2000 Sb. o ochraně olympijských symbolik, který ho opravňuje povolit (či nepovolit) „užívání olympijských symbolik pro obchodní, reklamní nebo jiné obdobné účely“. Olympiády jsou sice akce výsostně nekomerční, ale mají komerční partnery, kteří ze spojení s olympijskou symbolikou mají podle názoru ČOV neoprávněný prospěch.

Nechme stranou malichernost a krátkozrakost počínání ČOV i skutečnost, že slova „olympiáda“ a „olympijský“ se do zákona dostala až s pozměňovacím návrhem, jehož přijetí v lednu 2000 ve sněmovně obhajoval Augustin Bubník, v té době poslanec ODS, slovy: „My víme o tom, že jsou různé šachové olympiády, dětské olympiády, různé olympiády a olympijské jméno se používá všude. […] Olympijský výbor určitě nebude nikdy žádat od žádné organizace, jestliže použije a dá jméno ‚olympijský‘ do svého vínku a bude ho propagovat.“2) Podstatné je, proč vlastně olympiády ony komerční partnery potřebují. Inu, protože ministerstvo školství tyto soutěže přestalo před několika lety oficiálně vyhlašovat, omezilo jejich financování a pořadatelé musí chybějící prostředky zajistit jinak. MŠMT zároveň podlehlo tlaku ČOV a dodržováním zákona podmínilo čerpání ministerské podpory. Na dodržování zákona jistě není nic špatného, ale při vědomí toho, jak přísně ČOV zákon interpretuje, dalo ministerstvo touto explicitní zmínkou organizátorům nůž na krk: přejmenujete se, nebo riskujete, že zůstanete bez státní podpory.

V létě o problému napsala média a na ČOV i na ministerstvo se začala sypat kritika ze všech stran. S důraznou podporou studentských olympiád přišla Česká konference rektorů i Učená společnost ČR, pobouřeně reagovala i širší veřejnost. Jednota českých matematiků a fyziků, která vyhlašuje matematickou a fyzikální olympiádu, dala v otevřeném dopise ministru školství najevo, že se Českým olympijským výborem (a zprostředkovaně i MŠMT) nenechá vydírat: „JČMF považuje své olympiády za nekomerční aktivity a necítí potřebu žádat ČOV o písemné zmocnění k užívání olympijských symbolik.“

V polovině srpna, kdy tyto řádky píšu, to vypadá, že by se situace mohla uklidnit. Přinejmenším náměstek ministra školství Jiří Nantl dal najevo, že se mu přístup ČOV nelíbí a bude s ním jednat. Za olympiády se postavil i nový ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek. Snad se tedy letní kauza přežene stejně rychle jako letní bouřka, ČOV přestane olympiádám házet klacky pod nohy a MŠMT si uvědomí, že ve svém názvu má vedle tělovýchovy i školství a mládež. 

Poznámky

1) Nemergut M. et al.: Nat. Commun., 2023, DOI: 10.1038/s41467-023-43403-y

2) Stenozáznam jednání sněmovny, doslovný přepis mluveného projevu.

 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Úvodník

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...